Izvor: Blic, 17.Mar.2016, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci osnovali komisiju za procenu štete od članstva u EU

Poslanici vladajuće poljske evroskeptične konzervativne stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog i provladina opozicija iz stranke rokera Pavela Kukiza Kukiz 15 osnovali su komisiju za procenu štete koju nanosi Poljskoj to što je članica Evropske unije.

Nova komisija, nazvana "evrorealistična" proveravaće kako EU troši >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novac iz fondova i kakve ekonomske poteškoće navodno uzrokuje svojim članicama a pozabaviće se i posledicama preuzimanja evropske legislative.

"Razmotrićemo kako izgleda članstvo Poljske u EU, kakve štete je u vezi sa tim pretrpela Poljska. Pokazaćemo da je poredak Poljske u koliziji sa time što jeste Unija. I da su poljski zakoni praktično prestali da postoje", kazala je danas televiziji Polsat jedna od članica nove komisije, Kristina Pavlovič iz vladajuće stranke Kačinjskog.

Pročitajte još:

Ta dugogodišnja poslanica poljskih konzervativaca koju mediji povremeno nazivaju poljski Žirinovski u suknji optužila je danas EU da remeti mirni suživot i postojanje država. "Nedostajala nam je ovakva komisija. Iako o štetnosti EU govore mnogi, vrlo malo ih to kaže glasno", kazala je Kristina Pavlovič, koja je pažnju javnosti ponovo privukla ove sedmice kada je izjavila da Ustavni sud nikom ne treba i da ga jednostavno treba ukinuti.

Poljska je inače i u novom budžetu EU za period od 2014. do 2020. godine ostala najveći korisnik novca iz zajedničke evropske kase i na raspolaganju su joj 72,9 milijardi evra za politiku kohezije i razvoja regiona, dok će poljsko selo dobiti dotacije od 28,5 milijardi evra.

I novi plan razvoja Poljske i velikih investicija koji je nedavno predstavio novi poljski ministar razvoja, vicepremijer Mateuš Moravjecki računa uglavnom na pokriće parama iz evropskih fondova.

Jedina evroskeptična relevantna parlamentarna stranka u Srednjoj Evropi koja je kritikujući EU istovremeno spremna da se odrekne evropskog novca, jeste opoziciona liberalna Sloboda i solidarnost u Slovačkoj.

Njen lider Rihard Sulik nakon parlamentarnih izbora 5. marta u kojima su slovački liberali postali najjača stranka centra i desnice zatražio je da se ukinu evropski fondovi i dotacije jer su navodno oni uzrok korupcije u Slovačkoj.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.