Podrška Češke evropskom putu Srbije

Izvor: RTS, 06.Mar.2019, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Češke evropskom putu Srbije

Češka je uverena da će Evropska unija, uprkos izazovima, nastaviti politiku proširenja, a na tom putu Srbija može da računa na češku podršku, istakao je predsednik Predstavničkog doma parlamenta Radek Vondraček u razgovoru s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković. Tokom posete Pragu, Maja Gojković se srela i sa predsednikom Senata Češke Jaroslavom Kuberom.
Predsednik Predstavničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doma Parlementa Češke Radek Vondraček kaže da će se Češka zalagati da Evropska unija nastavi sa politikom proširenja, na kojoj je i nastala.

"Tako da ćemo i dalje podržavati Srbiju u otvaranju novih poglavlja na putu evrointegracija. Kao jedan od osnivača CEFTE svuda ćemo ukazivati da smo protiv takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije, jer takav stav narušava principe saradnje", kaže Vondraček.
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da je u Pragu razgovarano i o mogućnosti saradnje parlamenata sa čitavom višegradskom grupom, kao važnom grupom na nivou EU.
"Zahvalila sam se na podršci Češke Srbiji na putu ka EU i razgovarali smo o brojnim teškoćama pred kojima se nalazi EU, kao što su Bregzit i migrantska kriza, i o politici EU proširenja", kaže Gojković.
Ukazala je na to da sve zemlje EU pa i Češka smatraju da takse Prištine treba da se ukinu i da treba nastaviti dijalog između Beograda i Prištine.
Predsednik parlamenta Češke prihvatio je da ove godine uzvrati posetu Beogradu.
Srbija je spremna za otvaranje dodatnih pet poglavlja i želi da ubrza dinamiku pridruženja, poručila je predsednica Skupštine i u razgovoru sa predsednikom Senata Češke Jaroslavom Kuberom. Robna razmena dve zemlje premašila je milijardu evra, ali su parlamentarci spremni da poboljšaju saradnju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.