Brnabić - Varheji: Za Srbiju ne postoji plan B osim EU, za Evropsku uniju proširenje na Zapadni Balkan prioritet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2020, 04:10

Brnabić - Varheji: Za Srbiju ne postoji plan B osim EU, za Evropsku uniju proširenje na Zapadni Balkan prioritet

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija želi da bude deo Evropske unije i da ne postoji plan B.

Brnabić je na onlajn samitu "Beogradski ekonomski forum" ponovila da strateški prioritet Srbije i ključni fokus spoljne politike ostaje članstvo u EU i istakla da je proces evropskih integracija jednako važan i za region i za Srbiju.

Primetila je da sve zemlje regiona ulažu napore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da bi taj proces ubrzale.

Brnabić je ponovila da je proces evropskih integracija jednako važan za region, kao i za samu Evropsku uniju.

"Ne mislim da EU kao takva može nastaviti bez Zapadnog Balkana integrisanog u Uniju", rekla je Brnabić.

Premijerka je zahvalila komesaru Oliveru Varheiju na njegovom liderstvu i zbog toga što u okviru Evropske komisije "gura" proces proširenja i podstiče na ubrzanje reformi i približavanju EU što je pre moguće.

"Znamo gde želimo da budemo, znamo da želimo u EU. Za Srbiju nema opcije B. Želimo da budemo deo EU, jer je to u našem interesu i zato što delimo sistem vrednosti EU", poručila je Brnabić.

Kako je rekla, šta god budu interne odluke EU ili zemalja članica u smislu brzine pristupanja, Srbija je odlučna da nastavi da se kreće "evropskom stazom".

Varheji: Srbija ima veliku šansu da ubrza svoj put u EU

Ako je Srbija spremna da isporuči sve reforme do 2024. godine, i EU mora da bude sprema da zatvori pregovore kada zemlja obavi svoj deo posla, rekao je danas komesar za proširenje EU Oliver Varheji.

Varheji je, govoreći na otvaranju onlajn ”Beogradskog ekonomskog foruma”, ocenio da je i za Srbiju i ceo region Zapadnog Balkana ”jedina budućnost da postanu deo EU, deo zajedničkog tržišta i evropskog sistema demokratije”.

”Opredeljeni smo da osiguramo bezbednosti i prosperitet celog regiona i aktivni smo u davanju novog života angažmanu EU sa Zapadnim Balkanom kao i celom procesu proširenja”, kaže Varheji.

Komesar napominje da Srbija sa novom vladom ima veliku šansu da brzo napreduje ka članstvu u EU.

On podseća da je nova vlada u Beogradu iskazala svoju posvećenost sprovođenju reformi i to u prioritetnim oblastima vladavine prava i medijskih sloboda, kao i da je zadužena i da radi na dijalogu Beograda i Prištine, što je drugi uslov za pristupanje Srbije EU.

”U zajedničkom nam je interesu da ceo region, a među prvima Srbiju, postane deo porodice zemlja članica. EU ima mnogo toga da ponudi Srbiji u smislu prosperita, stabilnosti, bezbednosti što može biti veliki potencijal za narod Srbije.”, kaže Varheji.

Komesar za proširenje EU navodi da bi članstvo Srbije doprinelo kulturološkom bogatstvu Unije, osiguralo dugoročnu stabilnost regiona i donelo ”dodatnih osam miliona ljudi posvećenih zajedničkom evropskim cilju i zajedničkim principima”.

Varheji naglašava da je za EU proširenje na Zapadni Balkna prioritet, posebno i zbog činjenice da je taj region, kroz istoriju, ”retko bio stabilan, prosperitetan i bezbedan”.

”Ovo je istorijska mogućnost da se do toga dođe, a da lošu istoriju ostavimo iz nas”, rekao je on.

Oliver Varheji naglašava da bi ulazak Zapadnog Balakna u EU značilo novi veliki region gde nema prepreka za putovanja, trgovinu, pružanje usluga i investiranje što bi, prema njegovim rečima, otvorilo ogromnu mogućnost za građene Zapadnog Balkana da žive bolji evropski život u budućnosti.

Investicijama u infrastrukturne projekte do ekonomskog rasta

Investicije u infrastrukturne projekte koji su nedostajali prethodnih decenija biće u fokusu i u narednom periodu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović.

Rešeni smo da generišemo velike investicije u infrastrukturne projekte koji su nedostajali prethodnih decenija a u cilju da ekonomski rastemo i da bi ostvarili projektovani rast BDP, rekao je Momirović na onlajn Beogradskom ekonomskom forumu.

Dodao je da će imajući u vidu sve okolnosti izazvane pandemijom korona virusa, naredne godine, koja će takođe biti krizna, velikim investicijama u javnom sektoru morati da se spasava ekonomija.

"Nismo birali da se nađemo u ovoj situaciji i nadamo se da će ona proći i da će se sve nastaviti normalnim tokom, da ćemo fokus moći da stavimo na privatni sektor. Sledeće godine moraćemo velikim investicijama u javnom sektoru da spasavamo ekonomiju", rekao je Momirović.

On je na panelu rekao i da je ranijih decenija bilo malo investicija u infrastrukturi, putnoj, železničkoj, aviosabraćaju, ali da se to promenilo 2014. godine, kada je infrastruktura stavljena u sam fokus, kao i investicije.

Među važne projekte, između ostalih, Momirović je svrstao završetak južnog kraka Koridora 10, autoput do Čačka, rad na realizaciji autoputa Beograd-Sarajevo...

"Važno je da se jača povezanost u regionu. Rešeni smo da spojimo region, da on postane mala EU pre nego što se svi zajedno povežemo sa EU, a u tom smislu važan nam je projekat Mali Šengen. Nemamo drugu opciju osim da sarađujemo", rekao je Momirović.

Momirović je dodao da je zahvaljujući investicijama želežnička infrastruktura "doživela renesansu", ali da se radilo i na unapređenju rečnog saobraćaja i transportne infrastrukture.

Istakao je da su ekonomije jako pogođene usled posledica pandemije, ali da će Vlada Srbije i ministarstvo na čijem je čelu nastojati da ne dozvole da ekonomski progres koji je načinjen prethodnih godina, kao i poboljšan životni standard opadnu zbog toga što je privatni sektor pod velikim pritiskom.

Sledeća godina, kaže, takođe će biti krizna,pa se može očekivati da investicije privatnog sektora budu smanjene.

Hargitai: Podrška za unapređenje zelene ekonomije

EBRD spremna je da podrži projekte zelene ekonomije, kao i ulaganje u infrastrukturu, ali je potrebna pomoć i "zeleno svetlo" vlada Zapadnog Balkana kako investicije u prirodni gas mogu da pomognu da se dobija energija iz postrojenja koja koriste ugalj, rekla je danas regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan Suzana Hargitai.

Hargitai je rekla da EBRD trenutno daje finansijsku pomoć u iznosu od oko 1, 3 milijardi evra Zapadnom Balkanu i dodala da narednih sedam godina taj iznos može da bude dupliran.

EBRD finansira investicije i pruža savetodavne usluge za reformisanje politike zemalja ZB, rekla je ona i dodala da su dve važna agende koje su u fokusu- zelena agenda, koju su potpisali svih šest lidera na samitu u Sofiji, kao i i ekonomski investicioni plan.

Hargitai je rekla je da je EU usvojila cilj koji podrazumeva nula odsto CO2 do 2050.godine.

Istakla je da sva ulaganja moraju biti u dogovoru sa klimatskim sporazumom iz Pariza.

Hargitai je ukazala da je vreme da se osvrnemo na to u koja ćemo postrojenja ulagati s obzirom da solarna energija postaje značajno jeftinija.

20. beogradski ekonomski forum

Ekonomski samit, koji je od ove godine preimenovan u 20. beogradski ekonomski forum, održava se danas i sutra u onlajn formatu, a na skupu učestvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i komesar za proširenje EU Oliver Varheji.

Grčka TGI Group International organizuje Forum kao nastavak tradicionalnog ekonomskog samita Srbije, a na konferenciji će biti otvorene aktuelne političke, geopolitičke i ekonomske teme u okolnostima pandemije kovid-19.

Forum će i ove godine, kako su saopštili organizatori, okupiti veliki broj govornika, panelista i učesnika iz regiona, a takođe i predstavnike međunarodne zajednice.

Premijerka Brnabić i Varheji će učestvovati u diskusiji na temu pristupanja Srbije EU, čime će otvoriti konferenciju. Najavljeno je i učešće predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačić, ministra za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Očekuje se i obraćanje šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i regionalne direktorke EBRD za zapadni Balkan Žužane Hargitai.

Konferencija predstavlja godišnji pregled političkog, ekonomskog i poslovnog razvoja, pružajući analizu uloge Srbije u regionu i platformu za komunikaciju između političkih, ekonomskih i poslovnih lidera u regionu jugoistočne Evrope.

Biće reči o uticaj kovid krize na Evropu, globalnom pomeranju centara moći i njihovom uticaju na jugoistočnu Evropu, prioritetima portugalskog predsedavanja u EU, faktorima stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i energetskoj stabilnosti i saradnji u regionu jugoistočne Evrope.

Razgovaraće se i o reformama u bankarskom sektoru, borbi protiv nezaposlenosti, transformaciji zdravstva, inovacijama, digitalnoj transformaciji srpske privrede i preduzeća, kao i stranim direktnim investicijama u okolnostima pandemije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČINJE 20. BEOGRADSKI FORUM Učestvuju Brnabić i Varheji, obratiće se i Fabrici

Izvor: Blic, 23.Nov.2020

Ekonomski samit, koji je od ove godine preimenovan u 20. beogradski ekonomski forum, održava se danas i sutra u onlajn formatu, a na skupu će učestvovati predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i komesar za priširenje EU Oliver Varheji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.