Izvor: RTS, 16.Jul.2020, 18:36

Završen sastanak Vučića i Hotija u Briselu

Presednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Ovo je prvi sastanak dve strane posle 20 meseci pauze.
Prvi korak ka nastavku pregovora bio je video-samit održan u nedelju, a sastanak u sedištu EU Vučića i Hotija je prvi takav susret posle 20 meseci pauze.

Posrednici u dijalogu su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i specijalni predstavnik za dijalog i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.
Sastanak je završen oko 19.30, a trajao je oko sat vremena.
U Evropskoj uniji sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija ocenjuju kao važan prvi korak u obnovi pregovora.
Plan Brisela je da se dijalog vodi na dva koloseka: jedan posvećen finalizaciji i primeni svih potpisanih sporazuma, a drugi radu na sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.
Uoči odlaska u Brisel, srpski predsednik poručio je da će se boriti za interese Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Pre sastanka sa Hotijem, Vučić je imao bilateralne sastanke sa Boreljom, Lajčakom i komesarom Varheljijem. 
Dve strane poslednji dijalog su vodile 2018. godine, nakon čega su razgovori obustavljeni pošto je Priština u novembru te godine na srpsku robu uvela taksu od 100 odsto. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

Izvor: Beta Video, 16.Jul.2020

BRISEL - Danas je nastavljen dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU prvim susretom sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem uz prisustvo šefa diplomatije EU Žosepa Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka. (pokrivalice) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

NAKON VIŠE OD DVE GODINE: U Briselu počeo sastanak Vučića i Hotija, nastavljen dijalog Beograda i Prištine

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2020

Prvi korak ka nastavku pregovora bio je video-samit održan u nedelju, a sastanak u sedištu EU Vučića i Hotija je prvi takav susret posle 20 meseci pauze...Presednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa tzv. kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, u okviru nastavka dijaloga Beograda i...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Briselski pregovori Srbije i Kosova: Šta smo saznali na dugo očekivanom prvom susretu

Izvor: Danas, 17.Jul.2020, 08:40

European UnionU odnosu na prethodne susrete, Avdulah Hoti (levo) zamenio je Hašima Tačija, Žozep Borelj (u sredini) Federiku Mogerini, dok je na svom mestu ostao Aleksandar Vučić (desno) Predstavnici Srbije i Kosova susreli su se u Briselu prvi put posle dvadeset meseci, sa dve trećine novih učesnika...

Nastavak na Danas...

Milivojević za RTS: Tri utiska o nastavku dijaloga u Briselu

Izvor: RTS, 17.Jul.2020

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević rekao je za RTS da Priština nije spremna za povratak raseljenih, jer od samog početka - dolaska Kfora i Euleska nije učinjeno ništa da se stvore elementarni uslovi da ta tema dođe "kako treba". . Posle 20 meseci pauze, Brisel...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.