Vučić ostaje u Briselu, sutra se obraća javnosti VIDEO

Izvor: B92, 18.Avg.2022, 10:14

Vučić ostaje u Briselu, sutra se obraća javnosti VIDEO

Brisel -- Zavšen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija u Briselu. Mediji navode da je Kurti sve odbio.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je iz Brisela da se delegacija Srbije bori za mir i da će se predsednik Aleksandar Vučić u petak obratiti javnosti, po povratku u Beograd.

On je rekao i da se danas niko iz srpske delegacije neće obraćati, kao i da će predsednik Vučić još neko vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostati u Briselu, javljaju "Novosti".

List "Blic" javlja da u razgovorima ni po jednom pitanju nema napretka, jer prištinski premijer odbija svaki kompromisl. "Sa zebnjom iščekujemo naredne dane", rekao je izvor tog lista iz Brisela.

U Briselu je završena druga runda trilateralnih razgovora predstavnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prethodno su, odvojeno, u dva navrata, šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, razgovarali sa Vučićem i Kurtijem.

Mediji javljaju da je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu nešto pre 12 sati ušao i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabijel Eskobar.

Vučić se pre tog sastanka sastao sa Boreljom i Lajčakom u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou posle više od godinu dana.

"Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne verujem", napisao je Vučić na nalogu na Instagramu uz fotografiju sa Boreljom.

Prethodno, Borelj i Lajčak su razgovarali sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

U zgradi EEAS u Briselu nalazi se i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da očekuje da na današnjem sastanku u Briselu Vučić i Kurti budu otvoreni i fleksibilni, da nađu zajednički jezik. Borelj je na Tviteru naveo da su nedavne tenzije na severu Kosova još jednom pokazale da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji.

"Sazvao sam jutros sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Nedavne tenzije na severu Kosova još jednom su pokazale da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da nađu zajednički jezik", naveo je Borelj.

Lajčak je i juče posle podne odvojeno razgovarao sa Vučićem i Kurtijem, radi priprema za današnji nastavak dijaloga, a posle tih susreta rekao da od današnjeg sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje dogovor, ali ne i konačni.

"Sastao sam se sa Kurtijem i Vučićem odvojeno, da razgovaramo o agendi i da ih pripremimo za sutrašnji sastanak. Očekujemo dogovor sutra, ne konačan naravno, bilo bi jako naivno tome se nadati", rekao je Lajčak.

Naveo je da će se danas razgovarati o tome kako postići budući sporazum i kako doći do normalizacije odnosa između dve strane.

Predsednik Vučić je juče rekao da će današnji razgovori biti teški, jer nema saglasnosti sa Prištinom gotovo ni po jednom pitanju, ali da će Srbija drži međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije UN i Briselskog sporazuma, svega što je potpisano.

U više navrata predsednik Srbije bio je jasan, poručujući da sve što je dogovoreno mora biti sprovedeno, sa naglaskom na potrebi formiranja Zajednice srpskih opština.

Vučić je juče razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Takođe, razgovarao je odvojeno i sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Sa predsednikom u dijalogu u Briselu učestvuje i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.