Izvor: RTS, 04.Dec.2022, 13:00

Počela izgradnja širokopojasne komunikacione infrastrukture u seoskim sredinama

Postavljanjem optičkog kabla u selu Zagorica kod Topole, počela je izgradnja širokopojasne komunikacione infrastrukture u seoskim sredinama.
Početku izvođenja radova širokopojasne infrastrukture prisustvovala je predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je istakla da je ovaj projekat od velike važnosti jer će omogućiti svim građanima Srbije, a posebno onima koji žive u najudaljenijim ruralnim mestima, savremeni pristup internetu.

Ukazala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je navela je da u 21. veku ne možemo očekivati da će mladi ljudi ostajati u selima i lokalnim samoupravama, u domaćinstvima koja nisu povezana na brzi internet.
"Ne možemo jednostavno to očekivati. Ono što mi danas radimo ili što počinjemo da radimo u Srbiji je izgradnja digitalnih puteva i auto-puteva. Nema nikakve razlike da li živite u centru Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša ili živite u bilo kom pa i u najudaljenijem delu Srbije u bilo kojem selu naše prelepe Šumadije, da imate istu infrastrukturu na raspolaganju i iste prilike za našu decu", rekla je Brnabićeva.
Prva faza programa, koji realizuje Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, obuhvata izgradnju oko 4.700 kilometara optičke trase kojom će biti obuhvaćeno 730 škola i 120.000 domaćinstava u 700 sela u zemlji.
Projekat je vredan oko 500 miliona evra. Polovinu sredstva ulaže država sa partnerima iz Evropske unije, a ostatak ulažu telekomunikacioni operateri.
Rok za završetak radova je kraj 2025. godine, kada bi trebalo da sva domaćinstva u Srbiji imaju pistup brzom fiksnom internetu sa protokom preko 100 megabita po sekundi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Počela izgradnja širokopojasne komunikacione infrastrukture u seoskim sredinama

Izvor: Danas, 04.Dec.2022

Postavljanjem optičkog kabla u selu Zagorica kod Topole danas je počela izgradnja širokopojasne komunikacione infrastrukture u seoskim sredinama.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.