Plovdiv i Matera – Evropske prestonice kulture u 2019.

Izvor: RTS, 07.Jan.2019, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plovdiv i Matera – Evropske prestonice kulture u 2019.

Bugarski grad Plovdiv i italijanski grad Matera proglašeni su za ovogodišnje Evropske prestonice kulture, saopštio je Evropski parlament.
Plovdiv i Matera su gradovi s bogatim istorijskim nasleđem i okrenuti su budućnosti, prenela je bugarska agencija BTA.

Plovdiv je, inače, prvi bugarski grad koji je poneo titulu Evropske prestonice kulture.
To je sa oko 345.000 stanovnika drugi po veličini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grad u zemlji.
"Nakon preuzimanja predsedavanja Savetu EU (od januara do juna 2018), Plovdiv 2019. je naredni veliki i značajan događaj za Bugarsku", ocenio je bugarski poslanik Evropske narodne stranke Andrej Kovačev.
Kada je reč o Materi, u pitanju je grad od 60.000 stanovnika na jugu Italije, koji je poznat po drevnim pećinskim naseljima Sasi di Matera, koji su deo svetske baštine Uneska.
Italijanski član poslaničke grupe Evropa slobode i direktne demokratije u Evropskom parlamentu Piernikola Pedičini smatra da će titula Evropske prestonice kulture dati Materi priliku da pokaže svetu svoje znamenitosti.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izabrane Evropske prestonice kulture za ovu godinu, a među njima je PRVI PUT i grad u Bugarskoj

Izvor: Blic, 08.Jan.2019, 00:22

Bugarski grad Plovdiv i italijanski grad Matera proglašeni su za ovogodišnje Evropske prestonice kulture, saopštio je Evropski parlament.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.