Plenković: Srbija nije ni do pola puta ka EU

Izvor: RTS, 20.Nov.2019, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Srbija nije ni do pola puta ka EU

Srbija nije stigla ni do pola procesa u pristupanju Evropskoj uniji, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković i uporedio pristupni period naše zemlje sa Hrvatskom.
Hrvatska je, kako kaže Andrej Plenković, sa EU pregovarala 2.096 dana i za to vreme otvoreno je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i zatvoreno 35 poglavlja, dok je Srbija već prošla taj period, a da nije stigla ni na pola procesa.

Upitan šta misli o francuskom "non-pejperu" i da li je taj predlog srušio dosadašnja pravila igre o pristupanju EU, Plenković je rekao da ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o reformi politike proširenja EU vidi kao želju za poboljšanjem opšteg funkcionisanja Unije.
Naglasio je da proces proširenja EU ima jasan i precizan pravni temelj navodeći da član 49. Ugovora o EU predviđa da svaka evropska država, ako zatraži, može postati članica Unije.
"Sam pregovarački okvir, koji se trenutno koristi i za Srbiju i za Crnu Goru, ima mogućnost suspenzije svakog poglavlja i vraćanja na već privremeno zatvorena poglavlja, u to je uključena reverzibilnost procesa", rekao je Plenković.
Naveo je da postojeći okvir ima niz mehanizama da se sa vrlo preciznim filterima kontroliše i najsitniji korak načinjen u nekom poglavlju ili oko nekog otvorenog političkog pitanja. 
Hrvatski premijer je naglasio da treba praviti jasnu razliku između trenutka otvaranja pregovora i procesa pristupanja EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plenković: Nova pravila proširenja koja predlaže Makron – nepotrebna

Izvor: Danas, 20.Nov.2019

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da su nova pravila proširenja EU koja predlaže Francuska nepotrebna, jer su filteri za zemlje kandidatkinje već sadržani u postojećem mehanizmu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.