Plenković: Federacija BiH izigrala duh Dejtona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2018, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Federacija BiH izigrala duh Dejtona

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je danas u Briselu, na sednici Evropskog saveta, govorio i o izbornim rezultatima u Bosni i Hercegovini i da je izrazio zabrinutost zbog scenarija u Federaciji, gde su Bošnjaci izabrali člana Predsedništva iz redova hrvatskog naroda, suprotno većinskoj volji Hrvata u BiH.

Pojasnili smo da je tako izigran duh Dejtonskog sporazuma, da takav scenario nije dobar za funkcionisanje BiH, ni uopšte za dobar osećaj sva tri naroda, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smislu njihove ravnopravnosti, rekao je Plenković.

On je apelovao na članice EU, koje su u Veću za sprovođenje mira, da pomognu političkim akterima u BiH da se usvoji novi izborni zakon koji bi bio pravedan i u skladu sa sudskim presudama, preneo je N1BiH.

"Mislim da su posle mog izlaganja shvatili dimenziju problema, jer je to nekome ko je malo dalje jako teško da razume", ocenio je Plenković, navodeći da su njegove stavove uvažili španski premijer Sančez, francuski predsednik Makron i premijer Bugarske.

On je najavio da će, posle objavljivanja konačnih rezultata izbora, na nivou Saveta za spoljne poslove biti sprovedena detaljna rasprava koja bi pomogla da se EU više angažuje na onome što je propušteno u ovom izbornom ciklusu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Plenković se žalio Makronu, usledila reakcija iz Sarajeva

Izvor: B92, 19.Okt.2018, 12:36

Hrvatski premijer Andrej Plenković iskoristio je susret sa Emanuelom Makronom da kao temu nametne izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH...To piše zagrebački portal Index, a to je naišlo na oštru reakciju predsedavajućeg Saveta ministara Denisa Zvizdića..."Nas najviše...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.