Plan EU lidera za migrante: Da idu u Afriku, a ne Evropu

Izvor: B92, 29.Avg.2017, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan EU lidera za migrante: Da idu u Afriku, a ne Evropu

Pariz -- Lideri Francuske, Nemačke, Italije i Španije dogovorili se o novoj politici odobravanja azila migrantima.

U zajedničkom saopštenju, objavljenom juče nakon sastanka u Parizu, lideri četiri zemlje priznali su potrebu "posebno ranjivih migranata", za pokretanjem zahteva za azil u Čadu i Nigeru, umesto u prvobitno traženim zemljama, prenosi AP.

Kako se navodi, oni planiraju da pokrenu "misije zaštite" u afričkim zemljama, a u saradnji sa agencijama za izbeglice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i migracije UN.

Proces će omogućiti migrantima da legalno migriraju u Evropu, ukoliko su na spisku koji je odobren od strane agencije UN i ukoliko su registrovani kod zvaničnika Nigera i Čada.

Istovremeno, lideri su se složili da će pomoći Nigeru i Čadu sa kontrolom granica, kako bi se sprečile ilegalne migracije.

Lideri Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Angela Merkel, zatražili su na skupu jače, jasnije mere protiv ileganih migracija iz Afrike u Evropu. Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Evropa ima "humanitarnu odgovornost" da se bori i protiv ilegalnih migracija i protiv krijumčarenja ljudi koji profitiraju od očaja imigranata.

Prema njenim rečima, evropske zemlje moraju jasno da definišu kome je potrebna humanitarna pomoć, a ko beži od siromaštva. Merkel je izjavila i da bi Evropa trebalo hitno da razmisli o svom sistemu azila, koji podrazumeva da migranti traže status izbeglice u prvoj zemlji EU u koju dođu.

Taj uslov je opteretio Italiju i Grčku u koje svakodnevno pristižu čamci sa izbeglicama.

Sedam lidera je razgovaralo i o saradnji u oblasti bezbednosti. Domaćin skupa, francuski predsednik Emanuel Makron, nazvao je skup najefektivnijim i dalekosežnim sastankom o migracijama u poslednjih nekoliko meseci, iako nije precizirao koliko će nove mere koštati.

Makron je kazao da je potrebna "efikasnija akcija" protiv ilegalnih migracija i jačanje napora Evrope da pomogne afričkim zemljama da poboljšaju svoje ekonomije i zaustave krijumčarenje migranata.

Premijer libijske vlade koju podržava međunarodna zajednica, Fajez Seraj, koji je takođe prisustvovao skupu, zatražio je više podrške za borbu protiv trgovine ljudima i monitoring južne granice te zemlje.

Predsednik Čada Idris Debi Itno i predsednik Nigera Mahamadu Isufu istakli su da siromaštvo tera ljude da emigriraju u Evropu ili da se bave krijumčarenjem ljudi.

Isufu je naveo da je važno za krijumčare pronaći alternativu, poput bavljenja trgovinom ili poljoprivredom, kako bi prestali sa kriminalnim aktivnostima.

Skupu su prisustvovali i premijeri Italije i Španije paolo Djentiloni i Marijano rahoj, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Plan EU lidera za migrante: Da idu u Afriku, a ne Evropu

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Avg.2017

PARIZ - Lideri Francuske, Njemačke, Italije i Španije dogovorili se o novoj politici odobravanja azila migrantima...U zajedničkom saopštenju, objavljenom juče nakon sastanka u Parizu, lideri četiri zemlje priznali su potrebu "posebno ranjivih migranata", za pokretanjem zahtjeva za azil u Čadu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.