Piletina i jaja iz Srbije uskoro na evropskom tržištu

Izvor: Radio 021, 26.Maj.2018, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Piletina i jaja iz Srbije uskoro na evropskom tržištu

Srbija bi uskoro mogla da dobije "zeleno svetlo" za izvoz jaja i pilećeg mesa u Evropsku uniju, jer smo usvojili propise o praćenju salmonele kod životinja, što bi moglo da odblokira naš izvoz na evropsko tržište.

Živinarski sektor je već godinama pod blokadom zbog neusaglašenih propisa o praćenju salmonele kod životinja. Kako Politika saznaje, u našoj zemlji odnedavno se primenjuje pravilnik koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << reguliše ovu oblast i usaglašen je sa evropskim.

Sada je na potezu Evropska komisija, koja treba da se izjasni da li ima primedbe na nove propise.

"Očekujemo da neće biti problema, i da ćemo uskoro dobiti mogućnost za izvoz pilećeg mesa i jaja u EU", rekao je Miroslav Blagojevic, predsednik Grupacije proizvodaca živinskog mesa i jaja pri Privrednoj komori Srbije.

Medutim, kako ističe, za nas je značajnije što bi najzad trebalo da nam bude odobren drumski transport mesa i jaja preko teritorija država EU. 

To će nam otvoriti mogućnost za izvoz na lakše dostupna, treća tržišta kao što su Moldavija, Ukrajina, države Bliskog istoka...

Blagojević je objasnio da su do sada živinari svoje proizvode ka daljim tržištima mogli da šalju samo avionom, što je bilo skupo i potpuno neisplativo sa potencijalne izvoznike.

Na evropskom tržištu konkurencija je velika, tako da bi smo na izvoz u EU mogli da računamo samo u slučaju da se tamo jave iznenadne nestašice, rekao je on.

Autor: Politika

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.