Picula: Politika proširenja EU opet u centru političke debate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2019, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Picula: Politika proširenja EU opet u centru političke debate

"Više predloga je u opticaju kako bi se nastavio proces proširenja Evropske unije i izašlo iz škripca u koji su članice dovele i sebe i zemlje zapadnog Balkana", izjavio je hrvatski evroposlanik Tonino Picula, ocenivši "da je dobro to što se proces proširenja vratio u centar političke debate".

Picula je zadužen da izradi izveštaj za preporuke za otklanjanje blokada u procesu proširenja koji će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavljen na samitu EU - zapadni Balkan, početkom maja 2020. tokom predsedavanja Hrvatske EU.

"Moj zadatak u Evropskom parlamentu jeste da pronađem način ili metodu kako se taj proces može odblokirati. Sve to s ciljem da se za vreme hrvatskog predsedavanja idućih šest meseci, odnosno u Zagrebu na samitu u maju omogući novi zamah proširenju", rekao je juče bivši šef hrvatske diplmatije za Radio slobodna Evropa (RSE).

On je istakao da neće moći da uradi bez saradnje sa svima koji podržavaju proces proširenja ali i sa onima koji ga kritikuju.

Picula je dodao da neke pozitivne promene očekuje i pre samita u maju u najavio da bi Evropska komisija krajem januara trebalo da izađe sa svojom strategijom, svojim pogledom na nastavak procesa proširenja.

On je ocenio i da je negativan stav francuskog predsednika Emanuela Makrona prema proširenju završnica pokreta odbijanja proširenja koji tinja već nekoliko godina.

Prema njegovim rečima, posle prijema Hrvatske 2014. bilo je jasno da je proširenje doživelo svoj vrhunac i da je ta politika sve više gurana u stranu i zbog problema s kojim su se nosile neke članice, ali i zbog nekih opštih prilika u evropskom susedstvu.

"Ovo što se sada događa jeste dobra stvar zato što se politika proširenja vratila u centar političke debate. Tako da imamo više predloga kako izaći iz ovog škripca u koji su se članice EU dovele, jer nisu problem isfiltrirale pre nekoliko godina", rekao je Picula.

On je dodao i da je za zemlje zapadnog Balkana važno da prate diskusiju, iako imaju nejednaku poziciju.

"Smatram da postoje tri para država - s jedne strane su Srbija i Crna Gora, koje su odmakle u pregovorima, a posebno Crna Gora, zatim su u paru Severna Makedonija i Albanija koje su odavno zemlje kandidatkinje i nikako da počnu pregovore, i imamo BiH i Kosovo koje zaostaju i za koje bih rekao, ne želeći da budem ciničan, da je njima sasvim svejedno pod kojim će uslovima otpočeti pregovore", rekao je Picula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.