Petrič: Na ideji mini-Šengena je napravljena i EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2019, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrič: Na ideji "mini-Šengena" je napravljena i EU

Iako verujem da je odluka francuskog predsednika Fransoa Makrona o blokiranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom štetna za EU i za Zapadni Balkan, može se reći da je doprinela ubrzavanju ideje o mini-Šengenu, kazao je Volfgang Petrič, austrijski diplomata i predsednik fondacije „Maršalov plan“.

„Uvek je teško upuštati se u raspravu da li bi se dogodilo „B“ da se nije dogodilo „A“, ali po mom mišljenju, sada je zemljama Zapadnog Balkana jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da EU neće rešiti njihove probleme na kratke staze. Koliko god da je loša odluka gospodina Makrona da blokira otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, možda je jedini benefit da je vreme pretvaranja sada prošlost. EU se ne pretvara da će se zemlje Zapadnog Balkana uskoro priključiti, a lideri Zapadnog Balkana ne mogu da se pretvaraju da će priključenje EU rešiti njihove probleme", kazao je Petrič za portal Kosovo online.

On je dodao da je jasno poručeno da zemlje moraju da se oslone na sebe u rešavanju sopstvenih problema, a u tome bi trebalo da pomogne mali-Šengen.

"I zato, iako verujem da je odluka Makrona štetna za EU i za Zapadni Balkan, može se reći da je doprinela ubrzavanju ideje o mini-Šengenu“, kaže Petrič.

Na pitanje da li bi dogovor Srbije, Albanije i Severne Makedonije trebalo da prihvate i ostale balkanske zemlje, on odgovara da apsolutno ne vidi nijedan razlog zašto sporazum ne bi bio prihvaćen.

"Kao prvo, naravno da je suvereno pravo suverenih zemalja da sklapaju sporazume i ne upliću se u suverenitet drugih. Drugo, i važnije, verujem da je mini-Šengen izuzetno obećavajući za zemlje učesnice. Države regiona su jednostavno previše male da bi se takmičile u globalnoj ekonomiji. Iako već postoji sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA, dugačke procedure na granicama i necarinske barijere ozbiljno zaustavljaju ekonomski napredak i zadržavaju razvoj celog regiona", kaže Petrič.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ti problemi mogu rešiti mini-Šengenom i ako se uvede slobodna trgovina, ekonomisti predviđaju značajnu korist za sve.

"Ukoliko mini-Šengen ispuni ono što obećava, region bi mogao da postane kohezivna destinacija za strane kompanije i koherentno tržište robe, usluga i radne snage, uz sve prednosti koje to donosi. Međutim, ne treba potceniti koliko će rada i pregovora biti potrebno za postizanje tog cilja", navodi Petrič.

Odgovarajući na pitanje zašto se Podgorica i Priština protive mini-Šengenu, on kaže da oni prirodno imaju vrlo različite razloge za to.

" Podgorica tvrdi da već nema nijednu necarinsku trgovinsku barijeru i da njihovi građani uživaju u putovanju kroz region bez pasoša, tako da se ništa ne bi promenilo ukoliko bi se pridružili mini-Šengenu. Međutim, koliko ja razumem, detalji predloženog projekta još nisu jasni, a ako mini-Šengen postane stvarnost i bude vidljivo da donosi vidljive koriste, ne sumnjam da ce se i Crna Gora pridružiti", navodi Petrič.

On kaže da je za Prištinu to pitanje nešto drugo i da oni vide projekat kao nešto što vodi Beograd i zato mu se protive na principu koji smatra žalosnim.

"Shvatam da u Prištini postoji strah od bilo kog projekta koji je inicirao Beograd, ali verujem da otvorenost i ekonomska razmena mogu biti veoma važan pokretač pomirenja i na kraju normalizacije odnosa. Napokon, ovo je fundamentalna ideja na kojoj je izgrađena EU, koja je od početka uključivala stare neprijatelje, Francusku i Nemačku", ističe Petrič.

Komentarišući to što još nije formirana nova vlada u Prištini i kako to utiče na dijalog, on napominje da sve dok nema vlade, dijalog ce očigledno biti u zastoju.

"Zatim ćemo videti i izbore u Srbiji na proleće, što po mom mišljenju takođe otežava dijalog, tako da verujem da ćemo morati da sačekamo još nekoliko meseci da bi se postigao bilo kakav napredak. Ali, ionako će novoj komisiji EU takođe trebati vremena da se snađe. Do proleća 2020. nadam se da ćemo videti dugo čekane nove ideje i pristup procesu, koji je predugo stagnirao", zaključio je Petrič.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski put Balkana – maraton sa preponama

Izvor: RTS, 24.Nov.2019

Nedavni francuski veto na pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom podigao je mnogo prašine, ali EU je na kraju prihvatila stav da politika proširenja na Balkan treba da se menja. . O politici koju su mnogi proglasili...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.