Pejčinović-Burić: Srbija nije spremna da se suoči s prošlošću

Izvor: RTS, 11.Dec.2018, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pejčinović-Burić: Srbija nije spremna da se suoči s prošlošću

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da je ministarka Marija Pejčinović-Burić na sastanku Saveta za spoljne poslove EU iznela tvrdnju da Srbija nije spremna da se suoči s prošlošću.
Marija Pejčinović-Burić rekla je da Srbija tako otežava rešavanje ratnog nasleđa, kao što je sudbina nestalih i suđenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ratnim zločincima.

"U Srbiji, nažalost, i dalje nema političke volje za suočavanjem s prošlošću i odustajanje od ideologije iz 90-tih godina prošlog veka što ozbiljno dovodi u pitanje spremnost za rešavanje drugih pitanja koja su posledica raspada bivše države, kao što je pitanje granica, ili onih koja su posledica agresije na Hrvatsku, kao što su pitanja nestalih ili suđenja za ratne zločine", objavilo je ministarstvo navode Pejčinović-Burićeve, prenosi Hina.
Navedeno je da je ona "u vezi sa dijalogom Srbije i Kosova istakla potrebu smirivanja situacije i izbegavanja daljih provokativnih poteza, kao i neophodnost stvaranja atmosfere koja će omogućiti konstruktivni nastavak dijaloga".
U saopštenju se navodi da je šefica hrvatske diplomatije takođe ponovo upozorila na važnost poštovanja Dejtonskog sporazuma i ustava BiH kao i odluka ustavnog suda u formiranju vlasti nakon izbora i u reformi izbornog zakonodavstva.
"Stvarna jednakopravnost konstitutivnih naroda ključ je unutrašnje stabilnosti i funkcionalnosti BiH", rekla je Marija Pejčinović-Burić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.