Parlament preuzeo kontrolu nad Bregzitom

Izvor: RTS, 26.Mar.2019, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament preuzeo kontrolu nad Bregzitom

Britanski zakondavci glasali su da se od premijerke Tereze Mej preuzme kontrola nad Bregzitom kako bi se pronašlo rešenje za razvod sa Evropskom unijom, koje bi većina u parlamentu podržala.
Tri ministra - Ričard Harington, Alister Burt i Stiv Brajn, podneli su ostavku kako bi glasali za taj potez, piše Bi-Bi-Si.

Kako navodi Bi-Bi-Si, reč je o potezu bez presedana, čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je cilj da se pronađe većina za bilo koju opciju za Bregzit.
Za preuzimanje kontrole nad dnevnim redom parlamenta glasalo je 329 poslanika, dok su 302 bila protiv.
Podršku za preuzimanje kontrole nad Bregzitom je pružio lider opozicije.
"Dosadašnji pristup vlade je vodio u veliki poraz. Čestitam na tome što je sada Donji dom parlamenta preuzeo kontrolu. Ne znamo šta će sutra biti odlučeno ali znam da je mnogo poslanika radilo na alternativnim rešenjima. Moramo o njima da raspravljamo i da postignemo konsenzus", navodi lider laburista Džeremi Korbin.
Iz Dauning strita je poručeno da se mora biti realan.

"Za vladu je razočaravajuće da je usvojen amandman. Sada parlament treba da odredi naredne korake u vezi sa Bregzitom, ali će vlada nastaviti da poziva na trezvenost. Svaka opcija koja bude razmatrana moraće da bude predmet pregovora sa Evropskom unijom", navodi portparol britanske vlade.
Si-En-En navodi da bi poslanici mogli da glasaju o sedam različitih opcija, koje uključuju održavanje novog referenduma, izlazak iz Unije bez dogovora ili dogovor poput onog koji ima Norveška, a koji bi Britaniji dao pristup jedinstvenom tržištu EU i zoni slobodne trgovine.
AP dodaje i da bi jedna od alternativnih opcija mogla da bude odustajanje od Bregzita.
Zakonodavci će u sredu glasati o nekoliko opcija Bregzita, kako bi dali šansu parlametnu da se usaglasi sa Briselom. Nakon toga će pokušati da vladu usmere u tom pravcu.
Tereza Mej je pod sve većim pritiskom da podnese ostavku pošto je od Evropske unije morala i zvanično da zatraži odlaganje Bregzita, a sve je veće nezadovoljstvo njenim vođenjem tog procesa u samoj vladi. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRITANSKI PARLAMENT PREUZEO KONTROLU NA BREGZITOM: Sve opcije na stolu, evo šta to znači!

Izvor: Kurir, 26.Mar.2019

Britanski poslanici glasali su da preuzmu od vlade kontrolu nad dnevnim redom u parlamentu kako bi od srede mogli da održe niz glasanja o alternativnim opcijama za Bregzit.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.