Parafiran sporazum o akcijama Fronteksa u Srbiji

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2018, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parafiran sporazum o akcijama Fronteksa u Srbiji

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos parafirali su danas u Beogradu sporazum Srbije i Evropske unije (EU) o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) u Srbiji.

Avramopulos je kazao da je parafiran sporazum koji će unaprediti bezbednost na spoljnim granicama EU, kao i bolje upravljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << migracijama. Naveo je da će taj sporazum omogućiti Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu da sprovodi granične provere na teritoriji Srbije, navodeći da će pružati podršku u sprovodjenju granične kontrole, ali da neće preuzimati zadatke ili nadležnosti od domaćih organa.

Stefanović je kazao da je Srbija istinski posvećena suprotstavljanju svim oblicima kriminala i da je za državu važno da u saradnji sa svim medjunarodnim partnerima učini sve što je potrebno kako bi njeni gradjani bili bezbedni.

Srbija je treća zemlja na Zapadnom Balkanu koja je parafirala Statusni sporazum o saradnji sa Fronteksom. Sporazume koji bi trebalo da unaprede bezbednost na spoljnim granicama EU, kao i upravljanje migracijama, Fronetks je u februaru parafirao sa Albanijom, u julu sa Makedonijom, dok se sa Crnom Gorom i BiH još pregovara.

Sporazum o saradnji biće potpisan pošto dve strane završe potrebne pravne procedure. Treba da ga ratifikuje Skupština Srbije, a potrebno je i odobrenje Evropskog parlamenta.

Kad sporazum stupi na snagu, Agencija za graničnu i obalsku stražu moći će da sprovodi operativne aktivnosti i da razmešta timove po Srbiji i zemljama EU, uz saglasnost vlasti Srbije i vlasti zemalja članica EU s kojima se Srbija graniči.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još bez detalja šta donosi angažman "evropskih graničara"

Izvor: N1 televizija, 20.Sep.2018

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos parafirali su u Beogradu sporazum Srbije i Fronteksa - Evropske unije o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Srbiji...Izvor: N1..Međutim,...

Nastavak na N1 televizija...

Parafiran sporazum Srbije i Fronteksa, čeka se ratifikacija u parlamentu

Izvor: VOA, 20.Sep.2018

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos parafirali su danas u Beogradu sporazum o akcijama koje u Srbiji sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu - Fronteks. Sporazum će biti upućen Skupštini Srbije,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.