“Palijativna nega i zbrinjavanje u lokalnoj zajednici“

Izvor: Kragujevac.rs, 08.Jul.2016, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Palijativna nega i zbrinjavanje u lokalnoj zajednici“

U Gerontološkom centru u Kragujevcu održana je konferencija na kojoj je predstavljen projekat “Palijativna nega i zbrinjavanje u lokalnoj zajednici“ iniciran na osnovu projekta “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“. Uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalan pitanja i grada Kragujevca, projekat realizuju Gerontološki centar Kragujevac i udruženje “Viktorija”, a finansira >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << se sredstvima Evropske unije u iznosu od 253.396 evra.

Cilj projekta “Palijativna nega i zbrinjavanje u lokalnoj zajednici“ je uspostavljanje usluga palijativne nege u domu korisnika, privremenog zbrinjavanja i dugotrajne nege u Gerontološkom centru, uz aktivnu saradnju sa svim akterima socijalne i zdravstvene zaštite. Projektom su obuhvaćena lica starija od 26 godina, obolela od bolesti koja imaju progresivni tok: maligne bolesti, kardiovaskularne, dijabetes, neuromuskularne, cerebrovaskularne bolesti, saobraćajni traumatizmi i druge.

-Koncept palijativnog zbrinjavanja puno znači za sistem zdravstvene zaštite, on se prepliće i sa sistemom socijalne zaštite, ali je naročito značajan za duhovni mir jedne porodice, kazala je dr Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. U prethodnom periodu Ministrastvo zdravlja je radilo na edukaciji zdravstvenog kadra, ali ono što lokalnoj zajedinci nedostaje su usluge sa razvojem kapaciteta i mogućnošću da se podrška porodici u procesu palijativnog zbrinjavanja pruži kako u stanu korisnika tako i u smeštajnim kapacitetima. Nedovoljni smeštajni kapaciteti u odnosu na velike potrebe za palijativnim zbrinjavanjem upravo i jesu problem ne samo grada Kragujevca već čitavnog sistema zdravstvene zaštite, navela je dr Damnjanović.

Ona je podsetila da je Kinički centar u Kragujevcu, takodje kroz projekte aktivnosti, ranije imao dve sobe sa po četiru kreveta za pacijete u terminalnoj fazi bolesti, ali danas posebnih odeljaka za palijativno zbrinjavanje nema. Zbog toga ovaj projekat i jeste značajan jer se ponovo pruža mogućnost, ovoga puta u Gerontološkom centru, da pacijenti odnosno korisnici u najtežoj fazi bolesti budu na odgovarajući način medicinski zbrinuti i negovani, istakla je dr Damnjanović.

Aktivnosti projekta koji traje 18 meseci odnose se na opremanje novoigrađenog bloka za palijativnu negu u Gerontološkom centru od 420 kvadrata, koji će omogućiti pružanje usluga za 26 lica kod kojih je završen period lečenja u zdravstvenim ustanovama.

Potreban period pružanja nege je individulalan i može da traje od sedam ili više dana, uz mogućnost dugotrajne nege. Ova usluga će biti omogućena i osobama kojima porodica pruža potrebnu negu, ali je u nekom periodu zbog sopstvene bolesti, odmora ili drugih razloga u tome onemogućena. Ovim projektom predviđena je i usluga kućne palijativne nega kao podrška porodicama koje se staraju o o svom članu, ali su odsutni zbog radnih i drugih obaveza.

Cilj palijativne nege je da poboljša kvalitet života obolele osobe, a kroz psihološku, duhovnu i emocionalnu podršku, uključuje i brigu o porodici koja se tokom staranja o obolelom u poslednoj fazi bolesti suočava sa psihološkim, socijalnim i emocionalnim problemima. Zbog toga je pristup palijativne nege multidisciplinaran u kome učestvuju mobilni timovi lekara, socijalnih radnika, psiholaga, medicinskih sestara i negovatelja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.