Pahor priprema samit o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2021, 15:00

Pahor priprema samit o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Predsednik Slovenije Borut Pahor zagovornik je Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvek dosledno naglašava, saopšteno je za sarajevsku N1 tv iz kabineta slovenačkog predsednika.

"Predsednik Pahor želi da BiH što pre postane deo Evropske unije. Stalno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i BiH koja je trenutno najslabije formalno povezana sa EU", navodi se u saopštenju.

Ističu da Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio je ranije danas da je Pahor tokom nedavnog susreta sa članovima tog tela pitao

da je moguć miran razlaz BiH, kao i da su u poslednje vreme u Evropi sve češći glasovi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Iz kabineta navode da je Pahor to pitao trojicu članova Predsedništva BiH zbog zabrinutosti.

Podsetili su na njegov govor u Parlamentu Severne Makedonije 25. septembra prošle godine kada je rekao da "ako nema proširenja Evropske unije ili proširenja, polako će se zavladati teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je potrebno uspostaviti etničke granice umesto postojećih".

"Iz istorijskog iskustva znamo da su vrlo male šanse da se takav proces odvija na miran način bez sukoba koji bi takođe mogli ugroziti sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi generalno. Zbog toga sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan isključivo političko pitanje, koje takođe zahteva još promišljeniju strategiju Evropske unije", kazao je tada Pahor.

Podsetili su i da u svetlu evropske perspektive Zapadnog Balkana, Pahor priprema sastanak čelnika inicijative Proces Brdo - Brijuni, zakazan za maj.

Inače, u Predsedništvu BiH održan je danas sastanak Komšićevih savetnika i ambasadorke Slovenije u sarajevu Zorice Bukinac, a povodom medijskih natpisa o navodnom dokumentu koji je slovenački premijer Janez Janša uputio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

Oglaso je i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferić, koji je takođe potvrdio da je predsednik Slovenije da postoje neki krugovi u EU koji smatraju da je, kako je naveo, kako to oni kažu, potrebno završiti proces raspada Jugoslavije i tek onda primiti Zapadni Balkan u Evropsku uniju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.