PROIZVOĐAČI VAKCINA IMAJU MONOPOL! Belgijski ministar: EU je u zavisnom položaju od njih

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2021, 15:22

PROIZVOĐAČI VAKCINA IMAJU MONOPOL! Belgijski ministar: "EU je u zavisnom položaju od njih"

Belgija će u prvom kvartalu dobiti skoro trećinu manje vakcina od AstraZeneke nego što je dogovorila

Belgija bi u prvom kvartalu 2021. godine trebalo da dobije 650.000 doza britansko-švedske vakcine AstraZeneka, umesto dogovorenih 1,5 miliona doza, saopštile su belgijske vlasti.

Ministar zdravlja Frank Vandenbruk upozorio je danas da farmaceutske kompanije za proizvodnju vakcina trenutno imaju "monopol na tržištu", a da su zemlje članice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU u "zasvisnom položaju".

Pre AstraZeneke, koja jos čeka na odobrenje Evropske agencije za lekove za stavljanje u promet vakcine protiv kovid-19, smanjenje isporuka doza za EU najavio je američki Fajzer, prva kompanja čije su vakcine dobile "zeleno svetlo" u EU.

- Postoji mnogo neizvesnosti i ljudi moraju da shvate da će strategija vakcinacije morati neprestano da se preispituje. Fazjer i AstraZeneka čine ovaj zadatak izuzetno teškim - rekao je Vanderbruk.

On je pozvao Evropsku komisiju, koja je, u ime zemlja članica o vakcinama pregovarala s farmaceutskim kompanijama, da "zauzme čvršći stav" i "zahteva ispunjavanje dogovoreno".

Evropska komisija je do sada potpisala ugovore za oko 2,3 milijarde doza vakcina različitih proizvođača, od čega 400 miliona doza od kompanije AstraZeneka s dogovorenom isporukom od 100 milona doza u prvom kvartalu ove godine.

Belgija je naručila ukupno 7,7 miliona doza AstraZeneka, dva miliona Moderne i 12,5 miliona doza Fazjera.

Od početka januara u Belgiji je vakcinisano 183.387 građana, odnosno dva procenta ukupne populacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Belgija će dobiti upola manje doza vakcina AstraZeneke

Izvor: Blic, 24.Jan.2021

Belgija bi u prvom kvartalu 2021. godine trebalo da dobije 650.000 doza britansko-švedske vakcine AstraZeneka, umesto dogovorenih 1,5 miliona doza, saopštile su belgijske vlasti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.