POČELA PROIZVODNJA SPUTNJIKA V U EU! Srbija povukla nogu, Sputnjik V otvara još jedna vrata ka ostatku Evrope

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2021, 09:24

POČELA PROIZVODNJA SPUTNJIKA V U EU! Srbija "povukla nogu", Sputnjik V otvara još jedna vrata ka ostatku Evrope

Italija pokrenula probnu proizvodnju Sputnjika V

Italijanske vlasti saopštile su kako je kompanija AdieneFarma & BioNteh započela proizvodnju probne serije ruske vakcine Sputnjik V čime je postala još jedna u nizu evropskih država koje razmatraju uvođenje Sputnjik V vakcina za upotrebu.

Početkom proizvodnje probne serije vakcina, Italija je postala još jedna u nizu evropskih država koja je odlučila da ispita rusku vakcinu za upotrebu na domaćem tržištu. Do >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sada, od članica Evropske unije rusku vakcinu za upotrebu odobrile su Mađarska i Slovačka.

Od ostalih evropskih država, prva u nizu zemalja koja je odobrila upotrebu Sputnjik V vakcina bila je Srbija koja je krajem maja pokrenula i vlastiti pogon za proizvodnju ove ruske vakcine.

- Pokrenuli smo proizvodnju probne serije u Italiji koja će biti podvrgnuta internoj proveri. Posao izvodimo u skladu s preporukama sa ruskim proizvođačem vakcina - rekao je portparol kompanije.

Nakon interne procene, kompanija je naglasila kako će italijanskim vlastima dostaviti svu potrebnu dokumentaciju vezanu za analizu vakcina.

Ukoliko testiranja prve probne serije pokažu da je ruska vakcina Sputnjik V sigurna za upotrebu, kompanija će tražiti od Italije da odobri vakcinu za širu upotrebu u ovoj evropskoj državi.

BREAKING | RDIF: “#SputnikV is more efficient against the Delta variant of coronavirus, first detected in India than any other vaccine that published results on this strain so far - the Gamaleya Center study submitted for publication in an international peer-reviewed journal.” pic.twitter.com/XrwnGNhiNE

— Sputnik V (@sputnikvaccine) June 15, 2021

Pokretanje proizvodnje ruske vakcine ugovoreno još u martu

Krajem marta, Ruski fond za direktne investicije ugovorio je pokretanje proizvodnje Sputnjik V vakcina u Italiji u saradnji sa švajcarsko-italijanskom kompanijom.

Izvršni direktor kompanije Antonio Di Naro već ranije za rusku agenciju TASS izjavio kako će Sputnjik V ući na italijansko tržište već krajem 2021. godine nakon što prođe postupke certificiranja.

Evropska agencija za lekove (EMA) još uvek nije odobrila Sputnjik V za upotrebu na području Evropske unije te njegova upotreba u državama članicama zavisi od interne politike vlasti u tim zemljama.

Iako su evropski, ali i ruski zvaničnici naveli kako bi vakcina mogla biti odobrena već početkom juna, proces odobravanja ruske vakcine Sputnjik V u Evropskoj uniji biće odgođen jer je propušten rok za dostavljanje podataka do 10. juna.

Ruski Fond za direktne investicije, koji promoviše ovu vakcinu, saopštio je da proces njenog razmatranja u EMA-i i dalje traje.

- Dostavljene su sve informacije o kliničkim testovima vakcine Sputnjik V, a izveštaj o opštoj kliničkoj praksi dovršen je sa pozitivnim povratnim informacijama od EMA-e - saopštio je Fond.

U saopštenju se dodaje da se odluka Evropske agencije za lekove o odobravanju vakcine očekuje u naredna dva meseca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.