PLIŠANA REVOLUCIJA PRED NAŠIM OČIMA: Oglasila se i Evropska unija o Moldaviji, pozivaju na PREVRAT?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2019, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLIŠANA REVOLUCIJA PRED NAŠIM OČIMA: Oglasila se i Evropska unija o Moldaviji, pozivaju na PREVRAT?!

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han oglasili su se danas povodom najnovijih političkih dešavanja u Moldaviji i pozvali na smirenost i uzdržanost.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da je Evropska unija spremna da radi sa demokratskom i legitimnom vladom te zemlje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a na osnovu uzajamne posvećenosti reformama i osnovnim principima sadržanim u Sporazumu o pridruživanju.

- Poštovanje vladavine prava i demokratije trebalo bi da ostane stub našeg odnosa. To je u prvom redu ono što građani Republike Moldavije očekuju i zaslužuju - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, dijalog između demokratski izabranih predstavnika mora da ostane ključ za pronalaženje rešenja trenutne političke krize.

Federica Mogherini: We will keep a close eye on the formation of the Moldovan government and its future programme. https://t.co/TF3yPOepr5 #Moldova #mogherini #EuropeanUnion #Elections2019 pic.twitter.com/D80B77sNvF

— Moldova.org (@moldovaorg) March 19, 2019

Moldavske partije složile su se da formiraju vladu i imenuju Maju Sandu, bivšu ministarku prosvete i savetnicu Svetske banke, za premijerku da bi smanjile moć oligarha u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, čime je prekinut višemesečni zastoj u skupštini nakon parlamentarnih izbora održanih u februaru.

Međutim njihov savez je izazvao sukob sa Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je razrešio predsednika Igora Dodona i postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za privremenog predsednika.

Nakon toga Filip je raspustio parlament i potpisao dekret za održavanje prevremenih izbora u septembru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogerini i Han o Moldaviji: EU poziva na smirenost i dijalog

Izvor: Blic, 10.Jun.2019, 00:10

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han oglasili su se danas povodom najnovijih političkih dešavanja u Moldaviji i pozvali na smirenost i uzdržanost.

Nastavak na Blic...

„EU prima k znanju odluke koje je doneo parlament Moldavije, uključujući onu o formiranju vladine koalicije“

Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2019

Evropska unija obaveštena je o formiranju nove vladine koalicije u Moldaviji, spremna je da radi sa demokratskom, legitimnom vladom i poziva na mir i uzdržanost, izjavili su šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.. „Evropska unija prima k...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.