Junski suficit Evropske unije preko 20 milijardi evra

Izvor: B92, 15.Avg.2020, 10:23

Junski suficit Evropske unije preko 20 milijardi evra

Brisel -- Trgovinski suficit Evrozone s ostatkom sveta skočio je u junu na 21,2 milijarde evra jer je pad uvoza robe u blok nadmašio pad izvoza.

Evrozona je zajednica 19 država koje koriste zajedničku valutu. Kada je reč o Evropskoj uniji koju čini 27 članica, suficit je u junu iznosio 20,7 milijardi evra, što je takođe posledica pada uvoza.

Evrozona je u drugom tromesečju 2020. doživjela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoj najgori pad zaposlenosti ikad, objavila je statistička agencija Evropske unije Eurostat.

Takođe se potvrdio rekordan pad bruto domaćeg proizvoda u drugom tromesečju, koji je smanjen za 12,1 odstou odnosu na prva tri meseca u godini.

Eurostat je u petak objavio da je trgovinski suficit Evrozone u junu veći od onog iz istog perioda prošle godine kada je iznosio 19,4 milijarde evra. Uveliko su nadmašena tržišna očekivanja od 12,6 milijardi eura suficita, prenosi Biznisinfo.

Poboljšanje u odnosu na prošlu godinu uzrokovano je padom uvoza od 12,2 odsto, što je više od 10 odsto za koliko je smanjen izvoz, pokazale su procene Eurostata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Junski suficit Evropske unije preko 20 milijardi evra

Izvor: Capital.ba, 15.Avg.2020

BRISEL, Trgovinski suficit Evrozone s ostatkom svijeta skočio je u junu na 21,2 milijarde evra jer je pad uvoza robe u blok nadmašio pad izvoza. Evrozona je zajednica 19 država koje koriste zajedničku valutu. Kada je riječ o Evropskoj uniji koju čini 27 članica, suficit je u junu iznosio 20,7...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.