Ovo je pokazalo koliko je EU slaba

Izvor: B92, 06.Jul.2020, 10:37

"Ovo je pokazalo koliko je EU slaba"

Berlin -- Predsednik nemačkog Bundestaga Volfgang Šojble apelovao na EU da izvuče pouke iz pandemije koronavirusa i smanji ovisnost od globalnog lanca dobavljača.

Šojble je, dnevniku "Frankfurter Algemajne cajtung", kazao da je pandemija pokazala koliko je Evropa ranjiva svojom zavisnošću.

U autorskom tesku on je ukazao na privremeni nedostatak čak i najjednostavnije medicinske opreme kao što su zaštitne maske.

Prema njegovim rečima, sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prilika da se kompletan privredni model kritički analizira i "ekcesi globalizacije isprave" svuda tamo gde su doveli do dramatičnih posledica tokom pandemije.

Već sada, smatra, moguće je povući pouke da EU mora biti bolje snabdevena kako bi bila otpornija na krize i samostalnija.

Za to, kaže Šojble, je potrebno da EU bude „opremljena većom strateškom autonomijom“, kao na primer izgradnjom alternativnih lanaca dobavljača sa više povoljnih mesta proizvođe u cilju diverzifikacije i smanjenja geografskog rizika.

Dalje podvlači da je neophodno da se suverenost Evrope mora ojačati posebno u zdravstvenom sektoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.