Otvorena vrata za podnošenje kandidature

Izvor: Politika, 07.Dec.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena vrata za podnošenje kandidature

Najavljeni dolazak šefa holandske diplomatije Ferhagena u Beograd prilika da se proveri raspoloženje za kandidaturu

Srbija u najskorije vreme svakako treba da podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, alipravi trenutak za totreba dobro da odmeri na osnovu konsultacija sa Briselom i partnerima u EU, kažu za „Politiku” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << domaći eksperti za evropske integracije. Milan Pajević, savetnik Isak fonda, smatra da će Beograd već 16. decembra, kada dođe Maksim Ferhagen, holandski ministar spoljnih poslova, imati mogućnost da ispita kakvo je raspoloženje te zemlje i da na osnovi dobijenih informacija donese odluku.

Vladimir Todorić sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju kaže da je važno ne samo tačno odmeriti momenat kada će ta kandidatura biti podneta već i najaviti taj potez kroz diplomatske kontakte. Bitno je, takođe, i uzdržati se od najava da će Srbija tad i tad to učiniti jer takva praksa „može da bude kontraproduktivna”.

Todorić naglašava da, ukoliko želi članstvo u EU 2014, odnosno 2016. godine, Srbija nema mnogo vremena. „Ukoliko smo zaista iskreni u tome da činimo sve što možemo da zadovoljimo zahtev Haškog tribunala o punoj saradnji sa tim sudom, Srbija mora da požuri. Srbija mora da istrajava u svojoj nameri da se što pre priključi ostalim zemljama”, naglašava on. Todorić podseća da pojedinačni procesi u EU dugo traju i da jedino Srbija, ako ne računamo Bosnu i Hercegovinu (koja ima svoje probleme), još nije podnela zahtev za kandidaturu.

Uobičajeno je da se kandidatura za članstvo podnosi posle početka sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nakon ratifikacije tog ugovora u parlamentima država članica i zemlje koja se pridružuje. Neki evropski zvaničnici poručili su Srbiji da kandidaturu podnese do kraja ove godine, a drugi da sačeka odluku o ratifikaciji SSP-a.

Kandidatura za članstvo u uniji ne može da bude odbijena, ali „ono što može da se desi jeste da ta kandidatura ne bude uzeta u razmatranje u trenutku kada bi to Srbija najviše želela nego da ostane da „lebdi”, do nekog momenta dok se ne usaglase svi igrači oko njenog prihvatanja”, podvlači Pajević.

B. Čpajak

[objavljeno: 08/12/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Došao je trenutak za kandidaturu

Izvor: S media, 08.Dec.2009, 15:45

Za Beograd je došao trenutak da podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji i taj zahtev bi trebalo da bude predstavljen pre Božića, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini. .."Srbija je danas na putu koji će je dovesti do priključenja EU i nadamo se da će...

Nastavak na S media...

Martins: Svako sam odlučuje o kandidaturi

Izvor: S media, 08.Dec.2009

Na svakoj zemlji je da odluči kada je pravi trenutak za podnošenje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji, ali je za članstvo potrebno ispuniti brojne standarde, izjavio je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins. ..Na skupu "Jačanje dijaloga izmedju organizacija civilnog društva...

Nastavak na S media...

Fratini: Vreme za kandidaturu Srbije

Izvor: EMportal, 08.Dec.2009

Za Beograd je došao trenutak da podnese kandidaturu za članstvo u EU i taj zahtev bi trebalo da bude predstavljen pre Božića, izjavio je šef italijanske diplomatije Franko Fratini.

Nastavak na EMportal...

Maksim Ferhagen u Beogradu, pa zahtev za prijem u EU

Izvor: Danas, 08.Dec.2009

Dolazak holandskog ministra spoljnih poslova Maksima Ferhagena 16. decembra u Beograd biće prilika da državni zvaničnici Srbije, na osnovu razgovora s njim, odluče kada bi trebalo podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, saznaje Danas iz izvora bliskih državnom vrhu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.