Otvoren obnovljeni samostan u Baču

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2019, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren obnovljeni samostan u Baču

Simboličnom predajom ključa fratru Josipu Špeharu, Sem Fabrici, šef delegacije Evropske unije u Srbiji označio je kraj obnove Franjevačkog samostana u Baču. Ovaj projekat podržala je, uz Evropsku uniju i Ministarstvo kulture, i Pokrajinska vlada.

Franjevački samostan iz dvanaestog veka je zahvaljujući finansijkoj podršci Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 800 hiljada evra dobio nove instalacije, podno grejanje, obnovljena su i vrata, prozori, krov fasada i otvorena izuzetno vredna muzejska zbirka. Čitav projekat obnove koštao je 1,2 miliona evra.

Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji kaže: "Ukoliko neko ima sumnje, ovde će ih zasigurno razvejati i uveriće se da je Srbija bila integralni deo evropske kulture, verske zajednice, evropskog društva."

"Jedna izuzetna saradnja Evropske komisije koja je dala vrlo izdašna sredstva, praktično dominantan iznos sredstava za obnovu i rekonstrukciju ovog objekta kulture i vere. Tu je i ministarstvo kulture učestovalo sa nekim iznosom i pokrajinska vlada i naravno kada se dobre okolnosti, dobra volja, pedanterija, dobre namere i stručnost ujedine, onda dobijemo ovako lep rezultat", istakao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine je rekao: "Ovo je, ne samo puka obnova jednog važnog objekta, važnog za našu istoriju, ali i za naš svakodnevni život, već je ovo i poruka da multikulturalnost, zajedništvo, kroz obnovu jednog ovako značajnog kulturnog dobra predstavlja i putokaz za budućnost."

"Danas sam ponosan jer stojimo pred nečim što je veliko. Jedno malo mesto u Bačkoj, Bač postalo je jedno evropsko mesto i sačuvalo je u sebi sve one vrednosti, kao nekada Evrope koja je prolazila kroz svoja stoleća", rekao je Ilija Vrdoljak, provincijal Franjevačke provincije "Ćirilo i Metodije” .

Jedna od zanilmjivih restauratorskih priča je i ona o mehanizmu sata iz 1741 godine. On je stariji od onog na Petrovaradinskoj tvrđavi, a prvi put posle 50 godina tačno meri vreme.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoren obnovljeni Franjevački samostan u Baču

Izvor: Blic, 27.Jun.2019

Danas je u Baču otvoren obnovljeni Franjevački samostan, star osam vekova, koji predstavlja jedno od kulturnih dobara od izuzetnog značaja u Republici Srbiji, koji je finansirala Evropska unija putem IPA programa, a uz podršku Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, lokalne administracije i Franjevačke...

Nastavak na Blic...

Otvoren obnovljeni Franjevački samostan u Baču

Izvor: Danas, 27.Jun.2019

Svečanim uručenjem ključeva danas je otvoren rekonstruisani Franjevački samostan u Baču. Članak Otvoren obnovljeni Franjevački samostan u Baču se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.