Izvor: RTS, 17.Sep.2021, 16:07

Osmani: Od dijaloga očekujem međusobno priznanje

Vjosa Osmani, predsednica privremenih institucija u Prištini prenela je izaslaniku Evropske unije za dijalog Miroslavu Lajčaku da su u Prištini "odlučni u nastavku dijaloga, da se završi međusobnim priznavanjem, bez uticaja na ustavni poredak i teritoriju Kosova".
Vjosa Osmani je navela da je Priština "konstruktivna strana u dijalogu, koja nudi konkretne predloge u ovom procesu, i koja je sprovela do sada postignute sporazume, za razliku od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograda koja ne poštuje postignute sporazume".

Lajčak je prema saopštenju iz kabineta Vjose Osmani, rekao da niko neće tražiti od Prištine da pregovara o ustavnosti, teritorijalnom integritetu i unutrašnjoj funkcionalnosti.
Osmani je izrazila zabrinutost zbog, kako tvrdi "uplitanja Srbije u unutrašnja zbivanja u Crnoj Gori ali i Bosni i Hercegovini, što izaziva nemire i novi talas nestabilnosti u regionu".
"Kosovo je stalno bilo žrtva takvih tendencija destabilizacije, ali činjenica da se nešto slično već dešava u okolnim zemljama, poziv je na potrebu hitnog odgovora Evropske unije u smislu osude i sprečavanja takvog razvoja".
Lajčak je trećeg dana u poseti Prištini, a pri dolasku je izjavio da mu je namera da organizuje novi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajčak u Prištini: Kosovo napredovalo u brojnim oblastima što se može pripisati dijalogu

Izvor: VOA, 17.Sep.2021

Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je Kosovo napredovalo u brojnim oblastima - što se može pripisati razgovorima sa Srbijom.  "Zamislite samo dodatne koristi koje Kosovo može da stekne za svoje građane kroz postizanje konačnog...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.