Orban održao lekciju SVIM ČLANICAMA EU! Srbiju stavio na PRVO MESTO: Vreme je za UBRZANE PREGOVORE

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2019, 02:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban održao lekciju SVIM ČLANICAMA EU! Srbiju stavio na PRVO MESTO: Vreme je za UBRZANE PREGOVORE

Premijer Mađarske istakao je da je razočaran "ponašanjem" pojedinih članica EU

Čelnici zemalja Višegradske grupe izjavili su da su razočarani u EU zbog slanja negativnog signala Zapadnom Balkanu, ali da se mogu iskupiti ubrzavanjem pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom.

Svi smo razočarani odbijanjem EU da odobri otvaranje pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa Severnom Makedonijom i Albanijom, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

- Pošto nismo započeli pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, važno je ubrzati pregovore sa državama koje su već u tom procesu. Možemo da se iskupimo tako što ćemo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom maksimalno ubrzati, tako da nema problema sa daljim proširenjem -rekao je Orban.

Premijeri Slovačke i Češke složili su se s Orbanom, rekavši da su takođe razočarani.

- Tri zemlje EU, od kojih je jedna osnivač, koje su se usprotivile proširenju sa zapadnim Balkanom, izložili su građane regiona riziku - rekao je slovački Peter Pelegrini.

- Možda oni vide konačnu perspektivu u saradnji sa Rusijom, Turskom, Kinom ili arapskim zemljama. Ovo je bila velika greška, jer verujem da je proširenje investicija za EU. Dobra investicija. Ne samo ekonomska, već i bezbednosna - naveo je Pelegrini.

Premijer Pelegrini upozorio je da će EU možda ponovo zapasti u migrantsku krizu zbog pristupa zapadnom Balkanu.

- Sve V4 zemlje, uključujući Slovačku, uvek će biti na strani zemalja Zapadnog Balkana kako bi ih podržale i motivisale da daju sve od sebe da se pridruže evropskim strukturama - naglasio je Pelegrini.

Premijeri učestvuju u Pragu na sastanku Grupe prijatelja kohezije koja okuplja 17 država članica Centralne i Istočne Evrope, s ciljem da obezbedi dovoljno resursa za kohezijska sredstva u predstojećem višegodišnjem finansijskom okviru EU.

BONUS VIDEO: U ledenim vodama Belog mora, Rusi testirali "ORUŽJE SUDNJEG DANA" (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.