Orban: Povećan značaj Višegradske četvorke, resor Tročanjija izuzetno važan za budućnost Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2019, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: Povećan značaj Višegradske četvorke, resor Tročanjija izuzetno važan za budućnost Evrope

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban je danas izjavio da je unutar Evropske unije znatno povećan ugled i značaj Višegradske četvorke (V-4), a time i same Mađarske.

"Te četiri zemlje su dobile bitnija mesta u budućem sastavu Evropske komisije nego u prethodnom periodu. Slovačka i Češka će dati dva potpredsednika, Poljskoj je poveren resor poljoprivrede gde se vrti najveći novac i koji dotiče najviše ljudi, a Mađarska će biti zadužena za proširenje i susedsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << politiku", naglasio je Orban u tradicionalnom intervjuu petkom na Košut-radiju.

U tom kontekstu on je dodao da bi i Bugarska, takođe članica nekadašnjeg Istočnog bloka, mogla da imenuje budućeg predsednika Međunarodnog monetarnog fonda, što takođe govori o povećanoj ulozi regiona.

Govoreći o Laslu Tročanjiju, predloženom za komesara za proširenje i susedsku politiku, mađarski premijer je istakao da je on izuzetni stručnjak, koji je u dugoj karijeri bio i član Ustavnog suda, ministar pravde, ambasador i predstavnik u Venecijanskoj komisiji.

"Kritike na njegov račun mogu da stignu samo od onih koji misle da je došao sa pogrešnog mesta, jer je Mađar. A mi smo dovoljno nacionalno nastrojeni da to ne možemo da prihvatimo", nastavio je Orban.

Prema njegovim rečima resor na koji je predložen Tročanji, a o čemu će se pre završenog glasanja još raspravljati u nadležnom odboru Evropskog parlamenta, od izuzetne je važnosti za budućnost Evrope.

"Zadaci Tročanjija će doticati zapadni Balkan, Ukrajinu, kavkaske zemlje, ali i države severne Afrike iz kojih dolazi veliki broj migranata", dodao je mađarske premijer.

Orban je ukazao i na zaključke jučerašnjeg sastanka u Pragu, kojem su, pored premijera V-4 (u kojoj su i Slovačka, Češka i Poljska), prisustvovali i predsednici vlada Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

"Višegradske članice i zemlje zapadnog Balkana u zajedničkoj deklaraciji su stale na stranu proširenja Unije, jer su Evropi potrebni veće tržište, brojnija radna snaga, veći privredni potencijal, značajniji rast i povećana bezbednost", zaključio je Orban.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.