Orban: Mađarska na udaru liberalnih krugova EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: Mađarska na udaru liberalnih krugova EU

Predsednik mađarske vlade izjavio je danas na tradicionalnoj smotri sunarodnika u Rumuniji da se zvanična Budimpešta i dalje nalazi na udaru liberalnih stranaka u Evropskoj uniji, ali da je njihov uticaj sve manji, a novo rukovodstvo bi moglo da ispravi „velike greške“ počinjene u prethodnom periodu.

„Protekle tri decenije, koliko traje i ovaj otvoreni univerzitet i đački tabor, prošli smo kroz brojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nedaće, od promene društvenog uređenja, uspostavljanja moderne privrede i demokratije do novog obračuna sa naslednicima komunista, ali i dalje se suočavamo s napadima iznutra i spolja“, rekao je Orban u Baile Tušnadu (za Mađare Tušnadfirde), a ceo njegov govor je direktno prenosila M1 državna televizija.

Te kritike spolja mađarski premijer je ponovo povezao sa mrežom „Otvoreno društvo“ američkog milijardera mađarskog porekla Džordža Soroša, koji navodno ne odstupa od ideje liberalne Evrope prepune izbeglica, a u Briselu je obnovljena je i teza da se u Mađarskoj ne poštuju osnovne norme pravne države.

Ozbiljne greške EU povodom migracija i ekonomije

Orban je izjavio da je EU napravila ozbiljne greške u poslednjih pet godina, pre svega u oblasti imigracije i ekonomije.

Orban je govoreći na Mađarskom kulturnom festivalu u Rumuniji rekao da bi izvršna komisija EU trebalo da omogući Savetu ministara unutrašnjih poslova EU da odluči o pitanjima migracija, prenosi AP.

Orban se osvrnuo i na, kako je rekao "politički aktivizam Evropske komisije" prema mađarskoj vladi ističući da bi EK trebalo da se ponaša kao čuvar sporazuma EU i napusti politički aktivizam.

"Ona nije političko telo, ne bi trebalo da ima program i da vrši političke napade na svoje članice", rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, vreme je da se Evropa vrati idealu "konkurentne evropske ekonomije".

"Potrebni su nam poslovi i da svugde sprovedemo smanjenje poreza", rekao je on, dodajući da su Mađarskoj potrebne dve stimulativne mere kako bi zaštitila ekonomiju naredne godine.

Raspravu o tome pokrenula je Finska, kao predsedavajuća Unijom, što je izazvalo poseban revolt mađarskih zvaničnika.

„Na odsustvu pravne države zamera nam zemlja koja nema Ustavni sud, već njegovu ulogu igra parlamentarni odbor, gde predsednik imenuje sudije na predlog ministra pravde i gde se Akademija nauka nalazi pod okriljem Ministarstva obrazovanja“, dodao je Orban pred desetak hiljada učesnika sedmodnevnog festivala u srcu Sekeljfelda, oblasti sa pretežno mađarskim stanovništvom.

Mađarski lider je još jednom istakao da je Mađarska, zajedno sa ostalim članicama „Višegradske četvorke“ (u kojoj su i Slovačka, Češka i Poljska), već postigla veliki uspeh time što je sprečila izbor Manfreda Vebera i Fransa Timermansa na čelne funkcije Unije, navodno najodgovornije za sunovrat migrantske politike i pad ekonomskog rasta, a istovremeno i velikih kritičara aktuelne vlade u Budimpešti.

„Od novog rukovodstva očekujemo veće razumevanje za potrebe stanovnika Centralne Evrope, a i dalje ćemo se zalagati za jačanje nacionalnih država unutar zajednice, za samostalno odlučivanje o bitnim stvarima za građane, za očuvanje hrišćanske kulture i bolju zaštitu evropskih granica od ilegalnih doseljenika“, istakao je Orban, koji će se 1. avgusta u Briselu prvi put sastati sa novom predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.