Izvor: RTS, 24.Sep.2021, 12:15

Orban: Balkan je budući motor EU; Varhelji: Moramo ubrzati pristupne pregovore

U Budimpešti je u toku 10. konferencija parlamentarnih delegacija jugoistočne Evrope o proširenju Evropske unije. Obraćajući se skupu, premijer Mađarske Viktor Orban i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pružili su snažnu podršku proširenju EU i integraciji balkanskih zemalja u evropsku zajednicu.
Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da lideri zemalja Evropske unije, a ne komesari, moraju da donesu stratešku političku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odluku o integraciji Balkana u evropsku zajednicu.

"U Uniju se ne ulazi zbog para već zbog mogućnosti ogromnog tržišta. Balkan će biti budući privredni motor Evropske unije. Balkanske zemlje su potrebne Evropskoj uniji i članice Višegradske grupe snažno podržavaju proširenje EU i integraciju Balkana u Evropsku uniju tako da se balkanske zemlje razvijaju i budu konkurentne", rekao je Orban.
Komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji rekao je da pristupni pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom moraju biti ubrzani.
"Srbija i Crna Gora su prihvatile novu metodologiju za pristupanje Evropskoj uniji iako to nije bilo obavezno. To nas uverava da ove dve zemlje ne samo da žele da pristupe Evropskoj uniji već su spremne da usvoje odgovarajuće odluke. Zbog toga pristupni pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom moraju biti ubrzani", kaže Varhelji.
Istakao je da reforme koje je Srbija napravila ne smeju ostati bez odgovora EU. "Učiniću sve da za vreme slovenačkog predsedavanja Srbija otvori dva klastera", kaže Varhelji.
Evropska unija pripremila je 30 milijardi evra za razvojne projekte na Balkanu, ali te zemlje treba da ubrzaju reformske procese, kaže za RTS evropski komesar Oliver Varhelji.
"Proces reformi u Srbiji se značajno ubrzava. Važni ustavni amandman za vladavinu prava je u procesu usvajanja, nadam se da će ga ljudi u Srbiji podržati. To je deo priprema za priključenje Evropskoj uniji, dakle radite, radite i samo radite", poručio je komesar.
Dok se u Evropskoj uniji i dalje oseća zamor u vezi sa proširenjem, predstavnici Skupština Srbije i Vojvodine, šansu da se atmosfera promeni vide u zalaganju članova Višegradske grupe.
Elvira Kovač, potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije kaže da oni konkretno treba da budu što glasniji u okviru Evropske unije po pitanju proširenja, da maksimalno podržavaju sve ove naše zemlje, kao što to čini Mađarska.
Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine smatra da je ohrabrujuće da raste politički uticaj zemalja Jugoistočne Evrope i zemalja Zapadnog Balkana. "Bar mi mislimo da je to tako, onda ćemo, ako ništa drugo, na srednje staze pobediti", dodaje Pastor.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.