Omerović sa šeficom političkog odeljenja Delegacije EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2018, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omerović sa šeficom političkog odeljenja Delegacije EU

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović sastao se danas u Domu Narodne skupštine sa šeficom političkog odeljenja Delegacije Evropske unije Norom Heirinen sa kojom je razgovarao o planiranim aktivnostima Odbora u narednom periodu. Na početku sastanka, Omerović je istakao značaj pregovaračkih poglavlja 23. i 24, koja imaju ključnu ulogu ka punopravnom članstvu Srbije u EU, saopštilo je skupštinsko odeljenje za odnose s javnošću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je upoznao sagovornike sa širokim nadležnostima Odbora, istakavši da se Odbor bavi problemima sa kojima se suočavaju najugroženije kategorije stanovništva, kao što su osobe sa invaliditetom, Romi, starije osobe, LGBT populacija i pojedini predstavnici nacionalnih manjina.

Takođe, istakao je da je Odbor veliku pažnju posvetio borbi protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, kao i jačanju njihovog položaja u društvu.

Nora Heirinen, sa saradnicama, se interesovala za planove Odbora u narednom periodu i na koji način oni, kao predstavnici delegacije EU u Srbiji, mogu da pomognu u realizaciji planiranih aktivnosti Odbora i Narodne skupštine.

Predsednik Odbora je informisao delegaciju EU o uspešnoj saradnji Odbora sa nezavisnim državnim institucijama i nevladinim sektorom. Naveo je da Odbor razmatra godišnje izveštaje Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, na osnovu kojih se donose zaključci, koji se upućuju Narodnoj skupštini na razmatranje.

Takođe, dodao je da će u narednom periodu narodni poslanici razmatrati više predloga zakona koji su u nadležnosti ovog Odbora.

Informisao je sagovornike o održavanju sednica Odbora van sedišta Narodne skupštine, i ukazao na njihov značaj jer samo odlaskom članova Odbora na teren mogu se uvideti problemi sa kojima se suočavaju građani u Srbiji.

Omerović je ocenio da se nadzorna uloga parlamenta može podići na viši nivo, posebno u domenu kontrole primene donetih zakona.

Nakon konstruktivnog razgovora, sagovornici su ukazali na važnost ovakvih sastanaka i intenziviranja saradnje, kroz razmenu iskustava i ideja, kao i kroz buduću realizaciju zajedničkih projekata, u cilju daljeg unapređenja rada Odbora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.