Okončan dvodecenijski trgovinski spor SAD i EU

Izvor: EurActiv Srbija, 14.Mar.2012, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončan dvodecenijski trgovinski spor SAD i EU

Evropska unija je okončala dve decenije star trgovinski spor sa SAD i Kanadom, koji je evropskoj privredi naneo štete koje se mere stotinama miliona evra. EU je prihvatila da poveća kvotu za uvoz kvalitetnog govedjeg mesa iz Severne Amerike da bi zadržala zabranu uvoza govedjeg mesa proizvedenog uz korišćenje hormona. EU je tu zabranu uvela još 1988. godine, zbog čega su je SAD i Kanada tužile Svetskoj trgovinskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu EurActiv Srbija << organizaciji, a nakon što su dobile spor uvele su kaznene mere - carine na niz evropskih poljoprivrednih proizvoda. Zahvaljujući dogovorima postignutim prethodnih godina carine su ukinute, a povećanjem kvota koje je odobrio Evropski parlament 14. marta konačno će biti stavljena tačka na taj spor.
Opširnije...

Nastavak na EurActiv Srbija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Okončan spor EU-SAD oko uvoza junetine s hormonima

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Mar.2012

STRAZBUR - Evropski parlament odobrio je danas sporazum između EU, SAD i Kanade o trgovini junetinom tretiranom hormonima, koji predviđa da se uvoz visokokvalitetnog junećeg mesa u Evropsku uniju poveća, a da se zadrži zabrana uvoza junetine s hormonima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Proizvodnja u EU ugrožena zbog kineskih sirovina

Izvor: EurActiv Srbija, 15.Mar.2012, 12:38

Evropska unija uputila je u Svetskoj trgovinskoj organizaciji drugi prigovor na odluku Kine da ograniči izvoz retkih sirovina kao što su 17 "retkih zemalja", tungsten i molibden. Reč je o sirovinama koje su neizbežan sastojak u proizvodnji kompjutera, najsavremenijih ekrana za televizore ili u automobilskoj...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.