Održan prvi sastanak Komiteta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2017, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan prvi sastanak Komiteta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova

Predstavnici Komiteta za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije (EU) i Kosova raspravljali su danas, na svom prvom sastanku, o prioritetima reforme u oblastima vladavine prava i pravosudja, poštovanja osnovnih prava, javne uprave, i o ekonomskim reformama, navodi se u zajedničkom saopštenju EU i Ministarstva evropske integracije Kosova.

Sastanku su zajedno predsedavale direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za evropsku susedsku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera i kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža.

"Na sastanku se raspravljalo o najvažnijim političkim dogadjajima i analizirala situaciju u vezi sa ekonomskim kriterijumima, usaglašavanjem sa propisima i standardima EU i finansijskom saradnjom, kao i o sprovodjenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)", navodi se u saopštenju.

Istaknuta je važnost napretka u dijalogu Prištine i Beograda i u sprovodjenju svih do sada zaključenih sporazuma bez ikakvog odlaganja.

"Takođe je istaknuta važnost daljeg napretka u regionalnoj integraciji, uključujući oblast regionalne ekonomije i program povezivanja", navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka su ocenili da ima napretka u oblastima od značaja za Evropsku agendu reforme i Program ekonomske reforme, koji imaju važnu ulogu u usmeravanju napora koje Kosovo ulaže u reforme i sprovodjenje SSP u oblastima kao što su dobro upravljanje i vladavina prava, konkurentnost i investiciona klima, kao i zapošljavanje i obrazovanje.Pošto je formirana nova vlada, Evropska komisija je pozvala Kosovo da nadoknadi izgubljeno vreme i sprovede reforme.

Evropska komisija je Kosovo ozvalo i da više radi na ratifikaciji Sporazuma o granici sa Crnom Gorom i da održi dosadašnji napredak ostvaren u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Obe strane su izrazile spremnost za dalju diskusiju o napretku na sednici Saveta za stabilizaciju i pridruživanje zakazanoj za 17. novembar 2017. godine.

Sprovodjenje SSP nadgledaju institucionalne strukture SSP. Postoji Savet za stabilizaciju i pridruživanje, sastavljen od visokih predstavnika EU i Kosova, koji naizmenično predsedavaju Savetu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.