Odložena Skupština zbog ministara

Izvor: B92, 12.Okt.2011, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena Skupština zbog ministara

Beograd -- Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da današnja rasprava u parlamentu nije održana zbog zauzetosti ministara.

Predsednica je rekla da ona ima razumevanja, ali je ukazala na to da se takav odnos prema Skupštini ne može pravdati jer se mora planirati prisustvo bar jednog ministra na sednici.

Ona je rekla da će, ukoliko to ne učine poslanici, sama postaviti Vladi poslaničko pitanje o izostanku ministara.

Na pitanje da li >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministri nisu došli u Skupštinu zbog saopštavanja mišljenja Evropske komisije o Srbiji, Đukić Dejanovićeva je kazala da "nije ulazila u detalje", ali da informacija Vlade o tome da su ministri zauzeti treba da bude saopštena javnosti.

Ona je rekla da Skupština ne može raditi bez predstavnika Vlade, posebno kada su na dnevnom redu značajne tačke kao što je potvrđivanje sporazuma o zaduživanju države.

Đukić Dejanovićeva je kazala da nedolazak ministara negativno utiče na rad poslanika mada će, navela je, Skupština uspeti da završi sve po planu, "makar radila i u doba dana koje nije u skladu sa Poslovnikom".

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija Branko Ružić rekao je da je nedopustivo da ministri ne dođu i da Vlada treba da objasni zašto nije došao nijedan od tri najavljena ministra: Oliver Dulić, Milutin Mrkonjić i Božidar Đelić.

"To predstavlja ruganje ovom domu, ali i nosiocima legitimiteta građana Srbije - poslanicima", rekao je Ružić novinarima i dodao da, kakvo god je obrazloženje Vlade, nada se da će "biti suvislo" i uverljivo.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović rekao je da ne može da nađe vezu između saopštavanja mišljenja Evropske komisije i nedolaska ministara, pogotovo zato što među njima "ima mnogo onih koji ne žele da Srbija uđe u EU i nemaju nikakve veze sa EU".

Na instistiranje novinara da kaže imena tih ministara, Jugović je pomenuo Ivicu Dačića, koji je svojevremeno dobio nagradu Najevropljanin i koji je, kako je rekao, promenio politiku i vraća se "na stare stavove".

"Izvršna vlast je najodgovornija za funkcionisanje države. Parlament je obavio sav posao u prethodnom periodu, a zašto Vlada ne prati reforme koje stalno najavljuje, to vidite sa njima", kazao je Jugović, poslanik vladajuće koalicije.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami je rekao novinarima da to što ministri nisu došli govori o njihovom odnosu prema Skupštini, te bi ministre trebalo pitati zašto je rasprava odložena za sutra.

"I ja bih na njihovom mestu danas bio strašno razočaran, ali ovde se ne radi o razočaranju, već o tome gde je i dokle Srbija došla", kazao je Šami.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je kazao da je izostanak ministara, kao i sve što se dešava u Srbiji, posledica odsustva političke vizije.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da to što ministri nisu došli nije ništa novo jer, kako je naveo, oni u Skupštinu dolaze "kao na kuluk i po kazni".

"Pretpostavljam da su spremili neku zakusku. Očekivao sam proslavu i ovde (u Skupštini), i da obraduju građane preporukom Evropske komisije, ali je i njima jasno i nije im ni do čega, pa ni do Skupštine", rekao je Todorović.

Početak današnje rasprave o ratifikaciji četiri sporazuma o zaduživanju države prvobitno je bio odložen dva puta, posle čega je predsednica obavestila poslanike da će sednica biti održana sutra, jer ministri nisu došli.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.