Odbor Evropskog parlamenta: Sve članice EU da priznaju Kosovo

Izvor: Blic, 23.Jun.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor Evropskog parlamenta: Sve članice EU da priznaju Kosovo

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je danas rezoluciju u kojoj se državama članicama EU koje to nisu učinile preporučuje da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Evropski parlament bi o ovoj rezoluciji, koja je usvojena sa 45 glasova "za", 14 "protiv" i dva "uzdržana", mogao da raspravlja posle 5. jula.

U rezoluciji o procesu evropske integracije Kosova, koju je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pripremila izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček, koja je poslanik Stranke zelenih Austrije, navodi se da bi "Evropski parlament pozdravio priznavanje nezavisnosti Kosova od strane svih članica EU".

Od svih zemalja članica Unije traži se da "pojačaju zajednički pristup Kosovu kako bi politika EU imala veće dejstvo na čitavo stanovništvo Kosova".

Dodaje se da Srbija treba da "pragmatično postupa prema pitanju statusa Kosova", iako razumije da "priznavanje Kosova za sada nije prihvatljiva politička mogućnost za vođstvo u Beogradu".

Vladajuća Demokratska stranka smatra da ta rezolucija predstavlja "bezrazložno dizanje tenzija koje neće rezultirati ničim".

Portparol DS-a Jelena Trivan je rekla da, bez obzira na to šta sugeriše bilo koje telo EU, Unija ne može da prizna Kosovo i Metohiju, s obzirom da pet njenih članica nije priznalo nezavisnost, niti imaju nameru da to učine.

Poslanik Slobodarske partije Austrije, Andreas Melcer saopštio je da je ova rezolucija "jednostrana i proalbanska" i da je "očigledno namera da EU bude zaštitnik kosovskih Albanaca, zato što legitimni srpski interesi uopšte nisu uzeti u obzir u ovoj rezoluciji".

Melcer je posebno osudio što se Kosovo smatra nezavisnom državom u ovom dokumentu i ocenio da se na Beograd vrši pritisak kako bi priznao nezavisnost Kosova.

"Kada se u Rezoluciji može pročitati da dobrosusedski odnosi predstavljaju značajan kriterijum u vezi s težnjama za pristupanje Srbije EU, onda je to ravno pokušaju prikrivene ucene", smatra Melcer.

On je dodao da položaj Srba na Kosovu izvestiocu Evropskog parlamenta za Kosovo Urlike Lunaček, koja je predložila tekst rezolucije, uopšte nije važan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.