Odbijanje kandidata presedan u praksi Evropske unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2019, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijanje kandidata presedan u praksi Evropske unije

Ministar za evropske integracija Jadranka Joksimović ocenila je da odluka o odbijanju mađarskog kandidata Lasla Tročanjija i rumunskog kandidata za transport Rovane Plumb za komesare u budućoj Evropskoj komisiji zbog sukoba interesa predstavljaju "apsolutni presedan u dosadašnjoj praksi u EU".

"Iako ne bih želela da se dublje upuštam u analizu odluka, činjenica je da postoje nejasnoće u pogledu daljih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koraka i procedure i da se očekuje reakcija predsednice EK Urusle fon der Lejen. Nesporno je da Mađarska i Rumunija ne gube pravo da imaju komesare u EK bez obzira na to da li će ostati pri nominovanim kandidatima ili predložiti nove. Očekujem da oba resora zadrže ove države, ali videćemo kako će se razvijati situacija", kaže Joksimović za "Novosti".

Prema njenim rečima, dalja procedura biće sprovedena na osnovu konsultacija Fon der Lejen sa predsednikom EP Davidom Sasolijem, a na osnovu tumačenja poslovnika EP i konsultacija između političkih grupacija.

Joksimović navodi da Srbija kao zemlja kandidat očekuje da novonastala situacija ni na koji način ne utiče na resor proširenja.

Generalni sekretar Evropskog pokreta Suzana Grubješić rekla je da je za Srbiju izuzetno bitno da Mađarska dobije resor za proširenje, jer se ta zemlja žestoko zalaže za proširenje, a naročito za evropski put Srbije.

Kako je Grubješić objasnila za "Politiku", formalno govoreći to što Tročanji nije prošao na Odboru za pravne poslove Evropskog parlamenta ne mora da znaci da Mađarska treba da promeni kandidata, međutim poslata je jasna poruka da bi to trebalo da uradi.

"Novi kandidat bi u ponedeljak, 30. septembra trebalo da sa ostalim kandidatima nastupi pred Odborom za spoljne poslove, a saslušanja po odborima traju do 8. februara. Za nas bi bilo dobro da Mađarska zadrži resor proširenja, jer se vrlo snažno zalaze za proširenje i uključivanje zapadnog Balkana u EU. Vazno je i to što Srbija ima izvanredne odnose sa Mađarskom", rekla je Grubješić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srpska ministarka otkrila šta se krije iza delovanja Evropske unije: Odluka o odbijanju kandidata za komesare PRESEDAN

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Sep.2019

Ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović ocenila je da odluka o odbijanju mađarskog kandidata Lasla Tročanjija i rumunskog kandidata za transport Rovane Plumb za komesare u budućoj Evropskoj komisiji zbog sukoba interesa predstavljaju "apsolutni presedan u dosadasnjoj praksi u EU"...-...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.