Od sledeće godine automobili će poskupeti

Izvor: B92, 22.Okt.2019, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sledeće godine automobili će poskupeti

Brisel -- Rast cena novih automobila u proseku 2,6 odsto u 2020. godini biće podstaknut novim rigoroznim proizvodnim standardima.

Ti standardi ograničavaju emisiju ugljen-dioksida (CO2) po kilometru na prosečno 95 grama, procenjuju stručnjaci.

Ta pravila stupaju na snagu iduće godine, a kazna za proizvođače koji ne proizvode standardna vozila iznosiće 95 evra za gram ugljen-dioksida.

Samo pet odsto vozila, prema pravilima EK, moći će da emituju više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugljen-dioksida nego što je planirano.

Prosečna emisija CO2 novih automobila prodatih u EU u 2018. godini bila je 120,6 grama po kilometru, a ako bude tako 2020, proizvođači će morati da plate ogromne kazne.

Stručnjaci procenjuju da će kazne iznositi od 20 do 35 milijardi evra, na temelju broja prodatih a ne proizvedenih automobila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.