Obnovili kuću nacističkog kolaboracioniste pa promenili ime

Izvor: B92, 16.Feb.2022, 12:59

Obnovili kuću nacističkog kolaboracioniste pa promenili ime

Obnavljanje kuće nacističkog kolaboracioniste na KiM sredstvima UNDP i EU u Prištini izazvala je oštre polemike u javnosti. .

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu saopštio je da je projekat obnove Kultrnog centra u Južnoj Mitrovici, koji danas nosi ime Redžepa Mitrovice, sproveden krajem 2000. i početkom 2001. godine, a da je Opština promenila naziv te ustanove tek nakon što je obnova, u koju su bile uključene UNDP i Evropska agencija za rekonstrukciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (EAR), završena.

"U vreme renoviranja i zvanične inauguracije maja 2001. godine, zgrada je nosila naziv Kulturni centar Mitrovice. Nakon angažovanja UNDP i EAR u renoviranju, opština je promenila naziv", navodi u saopštenju UNDP koji, kako kažu, želi da pruži pojašnjenje i dodatne informacije kao odgovor na nedavne članke u kojima se pominje renoviranje Kulturnog centra u Mitrovici.

Navode da je obnova Kulturnog centra u Mitrovici obavljena krajem 2000. i početkom 2001. godine u okviru projekta Programa zapošljavanja i rehabilitacije sela koji je sprovodio UNDP, a finansirala EAR.

"UNDP oštro osuđuje antisemitizam, ksenofobiju i mržnju, u svim njihovim manifestacijama, uključujući rastuću netoleranciju i diskriminaciju prema etničkim manjinama i zajednicama u ranjivim situacijama. Posvećeni smo promovisanju i zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda za sve, dostojanstva i borbi protiv dezinformacija i govora mržnje", navodi se u saopštenju UNDP.

Podsetimo da su UNDP i EU obustavile nedavno projekat rekosntrukcije kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, nakon što su reagovale brojne javne ličnosti, političari i naučnici, kao i društveni delatnici iz Srbije i međunarodne zajednice, koji su osudili takav projekat i podsetile na Devinu negativnu istorijsku ulogu u Drugom svetskom ratu i saradnju sa nacistima.

Upućeni su takođe podsetili da Džafer Deva nije jedina takva ličnost koju Kosovo pokušava da rehabilituje i da mnoge ulice i institucije na Kosovu nose imena osvedočenih saradnika nacista, a da je jedan od primera i Kulturni centar u Južnoj Mitrovici koji nosi ime Redžepa Mitrovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.