OVAKAV ŠAMAR AMERIKA NIJE OČEKIVALA: U slučaju rata sa Rusijom, Evropa će biti neutralna, a neki i na STRANI RUSIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Sep.2019, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVAKAV ŠAMAR AMERIKA NIJE OČEKIVALA: U slučaju rata sa Rusijom, Evropa će biti neutralna, a neki i na STRANI RUSIJE

Prema novoj anketi, velika većina stanovnika EU u slučaju hipotetičkog američko-ruskog rata želi da ostane neutralna.

Štaviše, prema studiji, dve članice NATO pakta, Grčka i Slovačka, verovatnije će priskočiti u pomoć Moskvi nego njihovim saveznicima u NATO paktu, prenosi američki Stars and Stripes. U istu grupu sa Slovačkom i Grčkom možemo staviti i Austriju, ali je Stars and Stripes nije naveo jer nije članica NATO pakta.

Istraživanje, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je sproveo Evropski savet za inostrane odnose, se u 14 država EU bavilo brojnim pitanjima, od trgovine i klimatskih promena do potrošnje za odbranu. Na pitanje koju stranu treba podržati u slučaju američko-ruskog rata, većina u svim zemljama, osim jedne, rekla je da bi najbolje bilo ne podržati nikoga i ostati neutralan.

U slučaju hipotetičog sukoba Vašingtona i Moskve, Poljska je bila jedina zemlja u kojoj je manjina od 45 odsto ispitanika izabrala neutralnost. Trećina Poljaka izjavila je da će podržati Ameriku, a samo šest odsto Rusiju.

Grčka i Slovačka snažno su podržale neutralnost, Grci sa 81 odsto, a Slovaci sa 65 odsto. Ali, uprkos činjenici da su obe zemlje članice NATO pakta, ispitanici su dali veću podršku Rusiji nego Sjedinjenim Državama.

U Slovačkoj ih je 20 odsto reklo da bi u hipotetičom sukobu pomoglo Moskvi, a samo šest odsto ih je spremno da pomogne Vašingtonu. U Grčkoj bi Sjedinjenim Državama pomoglo samo pet odsto ispitanika.

U Nemačkoj, koja je dom za oko 30.000 američkih vojnika, 70 odsto je glasalo za neutralnost, 12 odsto podržava SAD, sedam odsto Rusiju.

Prema objavi, slični rezultati su dobijeni kada su Evropljani pitani o mogućem sukobu između Sjedinjenih Država i Kine. Odgovor “neutralnost” bio je daleko najzastupljeniji.

- Ova studija otkriva temeljni pomak u stavovima Evropljana o svetu - kaže se u kratkom pregledu Evropskog saveta za inostrane odnose.

Studija je sprovedena u razdoblju napetosti između Vašingtona i njegovih dugogodišnjih saveznika u Evropi. Autori ankete sugerišu kako bi rezultati takođe mogli da odražavaju sve veću želju Evropljana da EU učine "nezavisnom protivtežom" velikim silama poput Sjedinjenih Država, Kine i Rusije.

Bilo kako bilo, anketa i posebno reakcija na potencijalni rusko-američki sukob, potpuno je iznenadila neke analitičare. Predstavnik Univerziteta Kil u Nemačkoj Marsel Dirsus je rezultate studije nazvao neverovatnim.

- Nakon decenije tokom koje su Sjedinjene Države štitile milione Evropljana od Sovjetskog Saveza i Rusije, velika većina Evropljana želi da ostane neutralna u potencijalnom američko-ruskom sukobu - zbunjen je Dirsus.

- Ovo je grozno - ovim rečima je rezultate istraživanja komentarisao Konstanc Štelcenmuler, stručnjak za Nemačku s Brukings Instituta u Vašingtonu.

Evropski savet za inostrane odnose je naložilo agenciji You Gov da sprovede ovu anketu, a u njoj je učestvovalo više od 60.000 ljudi širom Evrope.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.