Novo, čisto i toplo u školskim klupama

Izvor: RTS, 16.Dec.2019, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo, čisto i toplo u školskim klupama

U Balajncu kod Merošine obeležen je završetak renoviranja osmogodišnje škole u koje je Evropska unija uložila 133.000 evra.
Novo, čisto, savremeno i toplo – uslovi su u kojima posle renoviranja škole u merošinskom selu Balajnac boravi i uči 150 đaka od 1. do 8. razreda iz tog i okolnih sela.

„Pre je bilo hladno, imali smo peć, stari prozori i klupe stare. Sad je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve novo i lepo nam je. Tablu su nam novu namestili. Toaleti su renovirani, sve je lepše i toplije. Ložila se peć. Sad je drugačije: prozori, izolacija, sad je mnogo bolje, bolji su uslovi“, kažu građani.
Za renoviranje škole Evropska unija je kroz program EU PRO izdvojila 133.000 evra, a lokalna samouprava tri miliona dinara.
„Radi se o rekonstrukciji objekta sa bacanjem posebne pažnje na oblast energetske efikasnosti, menjana je stolarija, sanirani podovi, zidovi, krečenje, razvedena mreža za grejanje“, ističe Sanja Stajić, predsednica Opštine Merošina.

Renovirani su i toaleti, fiskulturna sala, nastavničke prostorije, rasveta, fasada. Škola u Balajncu jedno je od 17 izdvojenih odeljenja merošinske OŠ „Jastrebački partizani“ sa ukupno 800 đaka. Ovakve uslove nemaju u svim selima.
„Tražićemo i pisaćemo projekte da se srede i ostale škole u drugim selima Lepaji, Baličevcu, Biljegu, Krajkovcu, kojima pre svega isto nedostaju energetska efikasnost i pametne table“, kaže Boban Radenković, direktor OŠ „Jastrebački partizani“, Merošina.
Za razliku od mnogih sela u Srbiji koja polako odumiru, Balajnac ne može da se požali. U njemu živi oko 1.200 ljudi prosečne starosti nešto iznad 40 godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.