Novi podaci: Broj migranata se za godinu dana udvostručio

Izvor: B92, 14.Avg.2019, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi podaci: Broj migranata se za godinu dana udvostručio

Atina -- Prema podacima Evropske unije, broj ilegalnih migranata na ostrvima u istočnom Egeju je u porastu u odnosu na prošlu godinu.

"U prvih sedam meseci ove godine, ukupan broj novootkrivenih migranata i izbeglica na istočnom Mediteranu smanjen je za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je brojku od 28.200", saopšteno je iz Fronteksa, a prenosi grčki list Katimerini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Međutim, dodaju da je, uprkos ukupnom padu, broj migranata i izbeglica na egejskim ostrvima porastao za četvrtinu u poređenju sa istim periodom 2018. godine.

Kako navode iz Fronteksa, skoro 2.900 je ušlo u Evropu preko rute na zapadnom Mediteranu, što je rast od 22 odsto u odnosu na prethodni mesec.

"Ogromna većina ovih migranata dolazi iz subsaharske Afrike, ali većina otkrivenih na ovoj ruti su bili državljani Avganistana", dodaje se u saopštenju Fronteksa.

U prvih sedam meseci zabeležan je porast migranata od 25 odsto u odnosu na prošlu godinu preko centralno-mediteranske rute i reč je uglavnom o državljanima Tunisa, Sudana i Pakistana.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, u julu je otkriveno 460 pokušaja ilegalnog prelaska granica, dok je u prvih sedam meseci ove godine ta brojka dostigla vrednost od 5.800. Iz Fronteksa zaključuju da su brojke udvostručene u odnosu na period pre godinu dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.