Novi imigracioni plan Francuske, uvode se kvote za radnike iz zemalja van EU

Izvor: RTS, 06.Nov.2019, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi imigracioni plan Francuske, uvode se kvote za radnike iz zemalja van EU

Pariz želi ponovo da uspostavi kontrolu migracione politike. Zato je tamošnja vlada usvojila plan sa 20 mera, koji treba da pokaže da je Francuska otvorena zemlja, ali da nije naivna. Prvi put biće uvedene kvote za radnike iz zemalja van Evropske unije.
Francuska vlada pažljivo prati raspoloženje birača, pred lokalne izbore iduće godine i predsedničke 2022. Ankete pokazuju da ih muči >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imigracija i da diže rejting krajnjoj desnici. Zato je vlada spremila imigraconi plan.

"Moramo da uspostavimo kontrolu nad migracijom, jer je reč o suverenitetu zemlje. To znači da kad kažemo 'da' onda to stvarno znači 'da', a kada kažemo 'ne' onda to znači 'ne'", kaže premijer Francuske Eduar Filip.
Planirano je uklanjanje više kampova za migrante.Oni na istoku Pariza, biće raščišćeni do kraja godine.
Ubrzaće se procedura za dobijanje azila, gradiće se domovi za azilante i odrediti ko može da dobije besplatnu medicinsku negu. Postoji i ideja o kvotama u određenim aspektima migracije.
Resorna ministarka pojašnjava da će biti ograničen broj imigranata iz zemalja van Unije.
"Prioritet je da pomognemo da se Francuzi vrate na tržište. Ukoliko bude potrebe, za korist države i kompanija dovešćemo ljude koji su nam potrebni, zavisno od njihovog zanimanja i kvalifikacija", kaže ministarka rada Mjuriel Peniko.
Francuski predsednik Emanuel Makron, koji boravi u Pekingu, nije hteo pre premijera Filipa da komentariše nove mere.
"Pošto smo dobro organizovani, Filip čeka da ja završim konferenciju da bi govorio o imigracionom planu", kaže Makron.
Francuska je u drugom kvartalu ove godine primila 28.575 zahteva za azil, pokazuju podaci "Evrostata", što je iznad evropskog proseka i stavlja je na osmo mesto u Evropi.
Ta zemlja ima najveću muslimansku zajednicu u zapadnoj Evropi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.