Nova strategija EU za Kosovo

Izvor: Kurir, 05.Sep.2012, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova strategija EU za Kosovo

BRISEL - EU je pripremila inicijalnu strategiju za rešavanje kosovskog pitanja kojom bi se odnosi Beograda i Prištine trajno uredili.

Tom strategijom, koja se oslanja na tri stuba, planirano je podizanje dijaloga na viši politički nivo i uključivanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Prema rečima izvora iz vrha evropske administracije u Briselu poseta premijera Srbije Ivice Dačića sedištu EU poslužila je ne samo da se zvanicnici EU upoznaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sa politikom i planovima nove Vlade Srbije, već i da se najkonkretnije razgovara o sledećoj fazi dijaloga, njegovim ciljevima i očekivanjima.

"EU unija je spremna da iznese svobuhvatniji pristup rešavanju kosovskog pitanja", rekao je evropski zvaničnik.

Taj pristup se zasniva na tri osnovna stuba, koji su, prema njegovim rečima, veoma dobri za jednu inicijalnu strategiju.

U pitanju je pre svega spremnost Eštonove da se lično uključi u razgovor o najvažnijim pitanjima u dijalogu, zatim tu je i namera da se obezbedi da dijalog snažnije bude vezan za proces proširenja EU, i konačno da se strane sveobuhvatnije usredsrede na krajnji ishod pregovora.

Drugi stub strategije, po rečima izvora, odnosno snažnije uključivanje dijaloga u proces proširenja, praktično znači korišćenje određenih instrumenata i nuđenje smernica stranama u dijalogu, kao i razgovore o onome što se otvara i što dolazi ukoliko sve prođe kako treba.

Datum nastavka dijaloga, kako je juče potvrdio premijer Dačić još nije zvanično određen, kao što nije ni utvrđeno ko će ga u Beogradu voditi, ali je juče u Briselu rečeno da je Srbija spremna na nastavak dijaloga na političkom nivu, ali i na primenu svih do sada postignutih dogovora.

Istovremeno, od komesara EU za proširenje Štefana Filea stigla je potvrda da je Eštonova, nakon odlaska dosadašnjeg posrednika EU u dijalogu britanskog diplomate Roberta Kupera, spremna da preuzme ličnu ulogu u dijalogu, koji će, kako je ocenio, biti više politički nego što je do sada bio slučaj.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.