Nova pravila EU za države viznog režima

Izvor: RTS, 06.Jun.2019, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pravila EU za države viznog režima

EU ministri pravde i unutrašnjih poslova na sastanku u Luksemburgu potvrdili su nova pravila koja će putnicima iz zemlja za koje važi vizni režim omogućiti brže i jasnije procedure.
Evropska unija donela je izmene Zakona o vizama kojima će poboljšati uslove za legalna putovanja i ojačati borbu protiv nezakonitih migracija, navode u Savetu EU.

Izmene podrazumevaju podnošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahteva za vizu u periodu od šest meseci do 15 dana pre putovanja, elektronsko ispunjavanje i potpisivanje obrazaca za prijavu i postepeno produžavnje perioda važenja vize sa više ulazaka za redovne putnike od jedne do pet godina.
Novom uredbom povećava se i taksa za obradu podataka koja će sada iznositi 80 evra, a njena visina će se revidirati svake treće godine.
U Savetu EU navode da će se donetom uredbom poboljšati saradnja sa trećim zemljama u pogledu readmisije nelegalnih migranata i to kroz novi mehanizam.
Komisija će u okviru tog mehanizma redovno procenjivati saradnju sa trećim zemljama u pogledu ponovnog prihvata. 
U slučaju da zemlja ne sarađuje, Komisija će Savetu predložiti da donese odluku o primeni mera ograničavanja u pogledu procedura obrade zahteva, ali i u pogledu visne taksi za vize
S druge strane, ako zemlja sarađuje u pogledu ponovnog prihvata, Komisija može predložiti da Savet donese odluku kojom se ili smanjuju vizne takse, skraćuje vremena potrebno za odlučivanje o zahtevima za vizu ili povećava period trajanja viza za više ulazaka.
EU je Srbiji 2009. godne odobrila bezvizvizni režim za putovanja u zemlje šengenskog prostora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brže i jasnije procedure za putnike iz zemalja viznog režima

Izvor: Radio 021, 06.Jun.2019

EU ministri pravde i unutrašnjih poslova na sastanku u Luksemburgu potvrdili su nova pravila koja će putnicima iz zemlja za koje važi vizni režim omogućiti brže i jasnije procedure...Evropska unija donela je izmene Zakona o vizama kojima će poboljšati uslove za legalna putovanja i ojačati borbu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.