Niz kineskih investicija u Portugal

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Maj.2019, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niz kineskih investicija u Portugal

LISABON - Posljednjih godina značajno su se povećale kineske investicije u Portugal.

Pogotovo nakon 2008., kada je u EU počela financijska i gospodarska kriza, u Portugalu, koji je prošao kroz ozbiljnu dužničku krizu, povećala se kineska ulaganja.

U 2011. godini, Portugal, u zamjenu za zajam od 78 milijardi eura od EU-a, počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je sa zatezanjem remena i privatizacijom, često su upravo kineski investitori davali najbolje ponude.

Između ostalog, Kinezi su kupili četvrtinu udjela u portugalskoj tvrtki koja upravlja elektroenergetskom mrežom. Također su ulagali u naftnu tvrtku Galp, kao i u medije, banke, osiguravajuća društva. U prosincu prošle godine, Huawei se obvezao razviti 5G mrežu za portugalskog operatera Meo, što znači da će Portugal uskoro imati najnapredniju telekomunikacijsku i internetsku mrežu u svijetu. Portugal je također potpisao memorandum s kojim se pridružio Novom putu svile, s kineskim novcem koji modernizira najveću portugalsku luku Sines, koja bi trebala postati raskrižje između Afrike, Amerike i Europe.

Danas je Portugal važan za Kinu i stoga što se preko njega povezuje s bivšim portugalskim kolonijama, kao što je Brazil, s naftom bogatom Angolom i Mozambikom. U Pekingu se također nadaju da će Lisabon braniti kineske interese u EU.

Posebice se njemački i francuski diplomati boje da će Portugal i neke balkanske zemlje postati previše ovisne o Kini i njezinim podređenima. Portugalski premijer Costa kaže:

"Sigurnost ne smije biti izgovor za protekcionizam." I dodaje:

"Kineski ulagači uvijek su se pridržavali portugalskih zakona."

U svakom slučaju, kineska ulaganja u nekretnine pomogla su obnovi drevnih urbanih područja. U sklopu novog projekta „Put svile“ treba modernizirati željeznički prugu između Sinesa i Madrida. Neki europski političari vjeruju da bi ta ulaganja trebala omogućiti Europska unija.

Od 2000. godine Kina je u Portugal uložila 6 milijardi eura, a 3 milijarde eura uložili su Kinezi kao fizičke osobe u nekretnine. Ako zbrojimo oba broja, dobivamo oko tri posto portugalskog godišnjeg BDP-a.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.