Izvor: JužneVesti.com, 31.Jan.2023, 19:01

Niški stručnjaci: Alternative cigaretama štetnije, a zakon promeniti, porazno je ne menjati ga zbog turista

Podaci Instituta za javno zdravlje Niš, na Svetski dan bez duvanskog dima, ukazuju da svaka treća osoba u Srbiji puši, te da posle heriona, zavisnost od nikotina se nalazi na drugom mestu. Zbog toga je potrebno više prilagođenih savetovališta, tvrdi Čedomir Šargić iz Instituta i dodaje da je potrebna hitna izmena zakona o zaštiti građana od izloženosti duvanskog dima.

Svaki treći čovek u Srbiji puši, počinje se još u ranoj mladosti, freepik.com Plan >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Evropske Unije da do 2040. godine smanji broj pušača na 5%, dok niški stručnjaci kažu da će u Srbiji biti napredak sa 33% smanjiti na 25%, te da trenutno ima preko 800.000 aktivnih pušača.

Kada uđete u svet konzumiranja duvana ušli ste u svet zavisnosti, tada vam bude jasno zašto pušači tako grčevito opravdavaju svoju situaciju i brane je time da je to njihov izbor, a izbor je ono što vam daje slobodu, a niste slobodni ako se nečega teško lišavate. Potrebno nam je mnogo više prilagođenih savetovališta, kako bismo pomogli onima koji žele da ostave duvan i taj proces urade do kraja, jer ne radi se o navici, već klasičnoj bolesti zavisnosti - rekao je Čedomir Šargić.

Dr Čedomir Šargić kaže da je poražavajuće ne menjati zakon, jer dozvoljeno pušenje privlači turiste; foto: JV / N. Đ. Takođe, Šargić kaže da je poražavajuće ne menjati zakon, jer dozvoljeno pušenje privlači turiste.

I dalje je na snazi stari zakon o zaštiti građana od duvanskog dima, koji je već zastareo a i do sada se nije sprovodio u dovoljnoj meri. Sve zemlje u okruženju donele su nove zakone i pušenje na javnim mestima je svuda zabranjeno, tako da ostajemo jedina crna rupa koja tu meru ne sprovodi, čak nekada kažemo da je dobro što tu meru nemamo jer će doći turisti. Za mene je poražavajuće da turistički produkt bude dozvoljeno pušenje i uništavanje naše budućnosti - rekao je on.

Prof. dr Milan Rančić upozorava da pasivna izloženost najčešće se dešava u porodicama pušača u kojima ima nepušača; foto: JV / N. Đ. Milan Rančić sa Klinike za pulmologiju UKC Niš rekao je da je početak pušenja u ranoj mladosti veoma štetan, jer se pluća razvijaju do 22 godine, kao i to da pušenje u trudnoći može uticati negativno na bebu i izavati mnoge zdravstvene probleme.

Podaci pokazuju da se u Srbiji veoma rano počinje sa konzumacijom duvana i to je upravo faktor koji nas zabrinjava, jer se produžava pušački staž na pluća koja su još u razvoju. Određen stepen ovih bolesti javlja se i kao posledica pasivnog pušenja i to su upravo one akcije koje možemo sprovesti i pušenje proterati iz javnog prostora kako bismo zaštitili nepušače. Pasivna izloženost najčešće se dešava u porodicama pušača u kojima ima nepušača - rekao je Milan Rančić.

Šargić i Rančić složni su da elektronske cigarete, kao alternativa nisu bolja opcija, već samo imaju agresivnu propagandu koja promoviše povoljne efekte konzumiranja tih proizvoda. Šargić kaže da se prelaskom na električne cigarete ne zaustavlja zavisnost, već se samo jedan proizvod menja drugim, na dobrobit duvanskih industrija, koje imaju ogroman profit.

Elektronske cigarete i slični proizvodi nisu slučajno dizajnirani da budu atraktivni mlađoj populaciji i već se vidi da na srednjoškolskim odmorima imamo porast onih koji su probali ili će duže konzumirati elektronsku cigaretu. Ono što te kampanje ne govore je to da aerosoli, koje su produkt zagrevanja na nižoj temperaturi su nešto što utiče na zdravlje. Elektronskim cigaretama ne postižete ništa, jer zavisnost i dalje postoji - rekao je Šargić.

Pored zastarelog zakona, Šargić i Rančić smatraju da je veliki problem što pušači ne poznaju štetnost duvanskog dima na razvoj dece, kao i ostalih članova porodice.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.