Nikolić: Datum pregovora najvažniji intres Srbije

Izvor: Press, 30.Dec.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Datum pregovora najvažniji intres Srbije

Nikolić je istakao da će Srbija tokom irskog predsedavanja EU, u prvih šest meseci nastupajuće godine, ispuniti zadatke koji su pred njom, a da li će to biti dovoljno, videće se po reakcijama na stav Beograda kako bi trebalo rešiti kosovsko pitanje.
"Ukoliko se pokaže da postoji neotkriveni deo zahteva, koji bi možda mogao da nas zapljusne u februaru ili martu", rekao je Nikolić, "onda je to znak da nas >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << EU ne želi, kao državu koja se ne odriče Kosova i Metohije".
Govoreći o rezoluciji i platformi za Kosovo, Nikolić je ocenio da su neke primedbe premijera Srbije Ivice Dačića bile opravdane, ali možda nije trebalo da ih iznosi u javnost.
On je objasnio da su Dačićeve primedbe odražavale zabrinutost da li Srbija donosi dokument koji će previše naljutiti ljude sa kojima pregovara o ulasku u EU ili ne.
Nikolić razume Dačića, koga je podržao "na svoj način", i objašnjava da nije sujetan čovek, pa ne traži da njegov predlog mora da bude konačan.
U platformi, međutim, mora ostati ono što je fundamentalno, naglasio je Nikolić i podsetio da je tekst tog dokumenta usaglašen u konsultacijama sa Vladom Srbije.
Prema Nikolićevim rečima, platforma je, posle usaglašavanja, pretrpela promene, neki stavovi su više objašnjeni, navedeno je da se nastavljaju pregovori sa Prištinom pod okriljem EU, kao i implementacija onoga što je dogovoreno.
Sve, međutim, mora biti u skladu sa platformom i svako pojedinačno rešenje treba da teži sveobihvatnom rešenju, napomenuo je Nikolić i predočio da "onaj ko sada pregovara, ima iza sebe dokument o kojem mora da vodi računa".
Platforma je prepuna rešenja iz EU i Ahrisarijevog plana, istakao je Nikolić, koji ne vidi zbog čega i na Kosovu ne bi moglo da bude primenjeno ono što je primenjeno u razvijenom demokratskom svetu.
Nekoliko država je na platformu reagovalo sugestijama, potvrdio je Nikolić, ali se iz tih predloga tačno vidi da li je ta država priznala nezavisnost Kosova ili ne.
Eventualna promena na mestu premijera Kosova neće uticati na poziciju Srbije u nastavku dijaloga, rekao je Nikolić, jer je, za razliku od Tačija, koji je pod sumnjom da je počinio ratni zločin, Haški sud oslobodio otužbi Ramuša Haradinaja.
"Bolje je prihvatiti razgovor, nego odbiti da razgovarate, jer ne razgovarate o svojoj imovini, razgovarate o Srbiji.
Srbija je važnija od svakog pojedinačnog principa", objasnio je Nikolić.
On je najavio usvajanje Zakona o suštinskoj autonomiji, jer smatra da to nalaže Ustav Srbije, dok je opoziciji poručio da bi, povodom Kosova, trebalo da razmisli o svojoj ulozi u parlamentu.
Prema rečima Nikolića, opozicija se suočava sa izazovom da bude protiv dokumenta koji nije kapitulacija i priznavanje nezavisnosti Kosova, već osnov za razgovore koji bi mogli da dovedu do konačnog rešenja kosovskog pitanja.
Nikolić je zato opoziciji poručio da bi sada trebalo da pokaže odgovornost i državotvornost, kako bi se iskazala sloga.
Osvrćući se na Vladu Srbije, Nikolić je istakao da je zadovoljan njenim radom, posebno što u teško vreme mora da rešava tešku ekonomsku situciju, smanji budžetski deficit, izbori se sa nezaposlenošću i realizuje brojne projekte, među kojima je i gasovod Južni tok.
"Kao što sutra ponovo mora da svane, Južni tok mora da bude izgrađen u Srbiji", naglasio je Nikolić.
On aposlutno podržava borbu protiv kriminala i korupcije koju vodi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.
Da sam imao trunku dileme da li Srbija treba da se upusti u borbu protiv korupcije i kriminala, ne bih postavio Vučića na tu funkciju, već nekoga ko možda ima obzira, autocenzuru, strah i ne želi da reši probleme, objasnio je Nikolić.
"Da sam nezadovoljan", dodao je Nikolić, "mogao bih da povučem takav potez da promenim onoga ko vodi borbu protiv kriminala, ali za sada ta borba teče izvanredno".
Nikolić je naglasio da je policija prethodnih godina radila na ovim slučajevima, ali oni nisu stizali do tužilaštva i sudova i dodao da se zalaže za obračun sa političarima umešanim u kriminal, jer zemlja ne bi došla na ove grane da nije bilo takvih političara.
"Kada god budu uhapsili nekog politilčara sa potpuno jasnim i čvrstim dokazima, prvi ću da kažem da zatvore usta svi oni koji govore o političkoj hajci, jer je ovo borba protiv kriminala", rekao je Nikolić.
Upitan da li je neko od krupnih imena iz sveta biznisa tražio zaštitu od njega pre nego što se našao na udaru istrage, Nikolić je odgovorio da niko nije tražio zaštitu.
Na pitanje o mogućnosti vanrednih izbora, Nikolić je odgovorio da država ne bi trebalo da bude bez vlade pet meseci, budući da u junu očekuje datum za početak pregovora sa EU.
Vlada Srbije ne sme bežati od odgovornosti, naglasio je Nikolić, već bi do juna trebalo da sprovede sve na šta se obavezala i dobije datum za pregovore o članstvu u EU, "a tada neka rade šta god hoće".
"Ovde može doći do izbora samo ako to bude želela vladajuća koalicija, što je paradoks, jer do vanrednih izbora uvek dolazi pod pritiskom opozicije", rekao je Nikolić.
Nikolić je ubeđen da će Srpska napredna stranka (SNS) odoleti iskušenju da sada ide na izbore da bi kapitalizovala "ogroman uspeh" posle prethodnih izbora.
"Osim, ako ne bude postojalo ogromno neslaganje u vladajućoj koaliciji, ali oni to mogu da izbegnu na temu rešavanja kosovskog pitanja i borbe protiv kriminala i korupcije", ocenio je Nikolić.
On je, u nastavku, ponovio da bi bilo najbolje da Albanci uklone spomenik OVPBM u Preševu, ali bi država, ako to ne urade, morala da reaguje i sruši ga "u po bela dana".
Nikolić je podsetio da je pre šest godina izjavio kako Hrvatsku priznaje u avnojevskim granicama i naglasio da se njegove izjave o Vukovaru pogrešno tumače u hrvatskoj javnosti.
On je najavio da će se sastati sa Ivom Josipovićem kada predsednik Hrvatske za to bude raspoložen i dodao da bi to moglo da bude i sutra, što se njega tiče.
Nikolić je, međutim, konstatovao da je Hrvatska čekala presudu generalnima Anti Gotovini i Mladenu Markaču iz Haga da bi proslavila to što niko nije osuđem za zločin.
"Oni znaju da je to bio strašan zločin. Cela međunarodna javnost zna da je to bio možda najstrašniji zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata. Genocid", ocenio je Nikolić.
Proterano je više od 200.000 ljudi i ubijeno preko njih 2.000, precizirao je Nikolić, ali je napomenuo da to ne iznosi kao razlog da se ne sretne sa Josipovićem.
Govoreći o zločinima ju BiH, Nikolić je rekao da je Srbija donela skupštinsku deklaraciju o osudi zločina nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenci jula 1995. godine i podsetio da je vlast uhapsila Ratka Mladića i sprovela ga u Hag.
"To je naš odnos prema zločinu. Ja bih bio prvi srpski funkcioner, državnik, predsednik države, predsednik vlade, ministar, koji bi, da hoću da poslušam (Bakira) Izetbegovića, rekao da je tu bilo zločina genocida", napomenuo je Nikolić.
"A kako ću mimo skupštine? Da je to skupština rekla, a vi znate ko je tada vodio državu i skupštinu, da je bilo moguće prvi bi oni to uradili, ja bih to morao da ponovim", naglasio je Nikolić, "jer sam 22 godine bio poslanik i za mene je skupština svetinja".
Skupština to nikada nije utvrdila. "Hoću li ja to da utvrđujem", upitao je Nikolić.
Na opasku da je Međunarodni sud pravde utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, Nikolić je uzvratio da je to utvrdio Tribunal u Hagu, koji je u presudi jednom srpskom generalu naveo da je bio saučesnik u genocidu, pa se tako, kako smatra, proširila priča da je u Srebrenici počinjen genocid.
Upitan da li bi otišao u Srebrenicu da oda poštu žrtvama, Nikolić je odgovorio: "Što da ne, ali mislim da je predsednik Srbije bio u Srebrenici. Ja sam samo predsednik Srbije, ja više nisam Tomislav Nikolić".
Ako Izetbegović od mene očekuje da odem u Srebrenicu, neka sačeka da mi istekne mandat, otići ću, rekao je Nikolić i ponovio da je predsednik Srbije tamo već bio, a on "poštuje svoje prethodnike".
Na pitanje o "crnim listama" medija i nevladinih organizacija, koje su objavile desničarske organizacije, Nikolić je rekao da ga to podseća na situaciju kada neko u Beogradu nacrta tri kukasta krsta, a onda se sjati 50 novinara koji to zabeleže i kažu da se u Srbiji rađaju antisemitizam i nacizam.
"Tako i to, kada neka budala napravi spisak, a ne znači ništa na političkoj sceni Srbije, kako očekujete da relevantni političari na to reaguju?", upitao je Nikolić.
Na to treba da reaguju samo istražni organi, a ne političari. Da taj može da bude faktor u Srbiji, dodao je Nikolić, osvojio bi glasove da uđe u parlament.
Nikolić ističe da je za apsolutnu slobodu štampe, kao i da novinari budu zaštićeni do mere do koje su zaštićeni najviši državni funkcioneri, sudije, tužioci i policija, dok bi one koji ih ugrožavaju trebalo goniti do kraja.
Kada je reč o reformi medijskog zakonodavstva, Nikolić se zalaže i za izlazak države iz vlasništva u medijima, ali naglašava da bi "država trebalo da ima javni servis koji mora biti finansiran".
"Ali, neko mora da uđe u njega, utvrdi koliko ima zaposlenih, kolike su plate, ko ih određuje, koliki su rasponi u platama, koji je višak zaposlenih i zatim napravi socijalni program, kako bi država u javnom servisu finansirala ono što je korisno državi i narodu", rekao je Nikolić.
Sve drugo bi trebalo da bude privatno i potpuno slobodno, zaključio je Nikolić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Ivica Dačić

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.