Izvor: Politika, 13.Maj.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci strahuju od izlaska Britanije iz EU

O britanskoj želji da uzme šta joj se sviđa od EU a da odbije šta joj ne odgovara, u Nemačkoj već podrugljivo kažu da Britanci žele „ekstravurst”

Od našeg dopisnika

Frankfurt, Hajdelberg – Rezultati britanskih izbora mnoge u Nemačkoj su neodoljivo podsetili na rezultate nemačkih saveznih izbora pre dve godine kada je demohrišćanski blok Angele Merkel osvojio pobedu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << baš kao i torijevci Dejvida Kamerona, nemačke socijaldemokrate podbacile baš kao laburisti, a izborni debakl su doživeli nemački liberali i evroskeptični AfD, baš kao britanske liberal-demokrate i UKIP. Međutim, dok je u Nemačkoj formirana „velika koalicija” a Nemačka ojačala svoje vođstvo unutar EU, rezultati izbora na Ostrvu vode u sasvim drugom smeru. Smeru koji se ne dopada previše Nemcima.

U prvim reakcijama nemačkih političara i analitičara jedina tema koja odzvanja je Kameronovo obećanje da će raspisati referendum o ostanku Britanije u EU do kraja 2017. Postoji opasnost da će referendum biti iste godine kada su i predsednički i parlamentarni izbori u Francuskoj, što će imati velikog uticaja, imajući u vidu porast popularnosti evroskeptičnog Nacionalnog fronta, čija bi pobeda mogla da dovede do izlaska i Francuske iz EU. A izlazak Britanije i Francuske bi definitivno značio i kraj Unije.

U velikoj trojki Unije, čini se, jedino Nemačka dugoročno ostaje stabilna na sprovođenju evropskog projekta.

Prema oceni Alana Pozenera, dopisnika i komentatora „Velta”, nije suština u tome da Britanci ne shvataju koliko je Evropa važna za njih – što plaši mnoge Nemce – već je u tome „da oni ne vide koliko su važni za Evropu”. Pozener je nedavno u autorskom tekstu za „Gardijan” ukazao da je kao Nemac iznenađen ovim britanskim izborima, jer su političari opsednuti selfijima a ignorišu velika pitanja poput britanskog članstva u EU.

„Niko ne govori ni o jednoj temi koja mene interesuje kao nemačkog novinara: mesto Britanije u novom svetskom poretku, njene odnose sa Evropom, Amerikom, Rusijom Vladimira Putina”, piše Pozener ukazujući na parohijalizam ovih britanskih izbora.

Međutim, i političari su podeljeni u ocenama rezultata izbora, čak i unutar vladajuće Demohrišćanske unije (CDU) Angele Merkel. Tako demohrišćanski veteran u evropskim poslovima, koji je blizak Merkelovoj, Elmar Brok ističe da je za očekivati da Kamerona ucenjuju žestoki evroskeptici u njegovoj stranci.

„To znači da ga evroskeptici mogu stalno ucenjivati i da je na pomolu opasnost da će britanska vlada takođe postati skeptičnija prema EU nego što je bila dosad”, ističe u razgovoru za nemački radio Brok, koji je na čelu Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta. Dok on prognozira teška vremena za EU ali i za Britaniju, njegov partijski kolega Klaus-Peter Vilš se sa oduševljenjem nada da će „Bregzit (izlazak Britanije iz EU) napokon zameniti Grigzit (izlazak Grčke iz EU) kao odlučujuće pitanje u Evropi”.

O britanskoj želji da uzme šta joj se sviđa od EU a da odbije šta joj ne odgovara u Nemačkoj već podrugljivo kažu da Britanci žele „ekstravurst”, što je izraz nastao od imena tradicionalne nemačke kobasice. Iako je zvanični Berlin spreman da odobri izvesne ustupke Londonu, ono što zasigurno ne želi jeste da prekorači određene „crvene linije” kao i da on u ime EU pregovara sa Britanijom. Merkelova pre svega ističe da ne želi da okrnji slobodu kretanja kao temeljni princip EU, iako ne poriče Kameronove kritike da neki odlaskom u bogatije zemlje EU zloupotrebljavaju socijalne beneficije.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.