Nemci strahuju: I EU može da posegne za odmazdom

Izvor: B92, 20.Mar.2018, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci strahuju: I EU može da posegne za odmazdom

Frankfurt -- Strepnja od mogućeg izbijanja trgovinskog rata zbog američkih tarifa na čelik i aluminijum nagrizla je raspoloženje investitora u izvozno orijentisanoj Nemačkoj

Indeks ekonomskog raspoloženja, koji izračunava istraživački insitut ZEV, stropoštao se na 5,1 poen u martu sa februarskih 17,8 poena, a glavni razlog su pesimističnije ocene perspektive za naredne mesece, dok su procene aktuelne situacije minimalno snižene u odnosu na prošli mesec.

Istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zasnovano na intervjuima sa investicionim analitičarima o tome kako oni procenjuju da će se stvari odvijati u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Iz ZEV instituta u Minhenu su saopštili danas da je "zabrinutost zbog globalnog trgovinskog konflikta, koji inicira SAD, učinila stručnjake opreznijim u prognozama".

Nove carine na uvoz čelika i aluminijuma, koje je predložio američki predsednik Donald Tramp, podigle su strahovanja da bi drugi trgovinski partneri, uključujući i Evropsku uniju, mogli da posegnu za odmazdom.

Ovo posebno izaziva zabrinutost u Nemačkoj, čija se ekonomija uveliko oslanja na izvoz automobila i mašina. Prema podacima Svetske banke, ovaj izvoz je činio 46 odsto ukupnog godišnjeg BDP-a Nemačke u 2016. godini, dok je uporedni podatak za Sjedinjene Države 12 procenata.

Istraživanje ZEV-a reprezentuje raspoloženje među tržišnim ekspertima a ne među industrijskim rukovodiocima.

Šef Evropske centralne banke Mario Dragi izjavio je da će početni uticaj predloženih američkih tarifa na čelik i aluminijum biti mali, ali da će posledice po ekonomiju 19 zemalja koje koriste zajedničku valutu evro biti mnogo veće ako Trampov potez dovede do odmazde trgovinskih partnera i ako se uvozna ograničenja prošire na druge kategorije robe.

Tramp je nedavno tvitovao da bi u slučaju uzvratnih mera, Sjedinjene Države mogle da oporezuju uvoz evropskih automobila.

EU je objavila listu američkih proizvoda koji bi mogli biti na meti carina, a među njima su kukuruz šećerac, kikiriki puter, sok od pomorandže, brusnica, burbon, cigare, duvan za žvakanje, šminka, farmerke, ravno valjani čelik, kožne cipele, jedrilice i motocikli, navodi AP.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.