Nemački SAP preuzeo Kalidus softver i najavio investicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2018, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački SAP preuzeo Kalidus softver i najavio investicije

Nemačka kompanija SAP preuzela je kompaniju Kalidus softver i tako ojačala svoje prisustvo u Srbiji, izjavio je direktor SAP servisa za Jugoistočnu Evropu Dušan Radošević. Rekao je novinarima da je praksa u zemljama u čitavom svetu, pa i regionu koje su članice EU, da se otvaraju centri koji zapošljavaju veliki broj ljudi i da bi ova praksa mogla da se ostvari i u Srbiji, ukoliko se za to stvore uslovi.

"Naravno da planiramo nove investicije, ovo je samo jedna od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << investicija na putu SAP-a koji stalno pravi of šor centre u čitavom svetu, u našem regionu postoji više hiljada zaposlenih u zemljama koje su članovi EU. Nadam se da će se uz politiku koju Vlada Srbije sprovodi stvoriti uslovi da se i ovde naprave centri sa više stotina zaposlenih", rekao je Radošević.

SAP je jedna od najvećih evropskih softverskih kompanija, koja je treća po veličini u svetu posle Majkrosofta i IBM-a, a ima sedište u Valdorfu.

"Ovaj događaj (poseta) je važan za privrede Nemačke i Srbije, kao i za kompanije iz pokrajine Baden Virtemberg. SAP može da donese Srbiji znanje i tehnologije, kao i nova radna mesta. Želimo to da pokažemo i već imamo neke događeje koji to i potvrđuju. Upravo smo akvizirali jednu kompaniju Kalidus softver".

Objasnio je da je Kalidus softver kompanija koja je jedna od najpoznatijih za pravljenje softver proizvoda za odnose sa korisnicima. Prema njegovim rečima, Kalidus softver posluje na 11 lokacija, od kojih su tri u Evropi, a jedna od njih je u Srbiji.

"I od danas ta kompanija predstavlja deo SAP-a i biće u mogućnosti da se građani Srbije u većoj meri uključe u poslovanje SAP-a", naglasio je Radošević.

On je kazao da je SAP još od 2006. godine prisutan u Srbiji i da proizvode poslovni softver po najvišim standardima. Potpredsednik Nemačko-srpske privredne komore Bojan Predojević kazao je da je današnja poseta nemačkih privrednika veoma važna za srpsku privredu. Ističe da je to potvrda da je Srbija politički stabilna i ekonomski atraktivna zemlja za investitore.

"Poseta ovako velike delegacije je zaista kompliment za Srbiju", naglasio je on. Predojević očekuje da će trgovinska razmena Srbije i Nemačke, koja je u 2017. iznosila 4,4 milijarde evra, u 2018. dostići pet milijardi evra.

Naveo je da će tome doprineti i dolazak novih investitora, kao što je CTF koji će u Pančevu otvoriti pogon sa 1.000 zaposlenih. Prema njegovim rečima, u Srbiji posluje oko 400 nemačkih firmi koje zapošljavaju više od 40.000 ljudi, a procenjuje se da će do kraja 2018. zapošljavati oko 50.000 ljudi.

Nemački privrednici koji su u poseti Beogradu, kako kaže, traže nova tržišta i dobavljače i identifikovali su Srbiju za svoje nove pogone. Podsetio je da je i nemački Simens kupio "Milanović inženjering", koji se bavi proizvodnjom delova za šinska vozila i zapošljava veliki broj stručnjaka. Predojević je kazao da je to potvrda da srpska pamet nalazi mesto u velikim nemačkim sistemima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.